Så får du ditt barn att känna sig säker på cykeln!

Det har blivit dags för ditt barn att börja cykla själv, vilket är ett stort steg för er båda. För att underlätta er cykelträning har vi samlat ihop lite tips som kan vara bra att tänka när den stora dagen är kommen.

När ditt barn ska lära sig cykla är tålamod och träning de stora nyckelorden. Att lära sig cykla är inte alltid en enkel match, och det kan ta lång tid innan ditt barn känner sig helt säker bakom styret. Cykling handlar inte bara om den fysiska balansen, utan också om att vara uppmärksam på trafiken runt omkring. Barnen måste kunna ta snabba beslut i pressade situationer, någonting som inte alltid är så lätt att göra.

Öva upp balansen
I början när ditt barn ska lära sig att cykla, är det viktigt att lägga all fokus på att öva upp balansen. Det finns det flera olika sätt att träna upp, antingen genom traditionella stödhjul eller en ledstång bak på cykeln.

  • Med en springcykel kan ditt barn redan från 2 års ålder börja träna på balansen på två hjul. Ditt barn lär sig att stötta, ta fart och bromsa med hjälp av sina fötter. De flesta barn älskar ju att tidigt få åka på en egen cykel och en springcykel är då ett jättebra alternativ.

  • Med stödhjul på cykeln har barnet stöd baktill och behöver därför själva inte tänka på att hålla uppe cykeln. På så sätt kan barnet själv svänga och cykla framåt, samtidigt som hen får stöd på bakhjulet.

  • En ledstång bak på cykelns pakethållare ger ett bra stöd under träningen. Sätt fast en stång eller ett kvastskaft bak på cykeln och håll i stången under cyklingen. När ditt barn börjar få bättre grepp om cyklandet, kan du istället bara ta tag i stången när du märker att hen tappar balansen.

Börja träningen på ett lugnt ställe utan trafik. Där kan ni göra träningen ännu roligare genom att rita upp banor, stopplinjer och liknande med en gatukrita, eller få barnet att släppa ena handen från styret och ge dig en high five. Det finns en massa roliga sätt att göra träningen rolig på. När barnet börjar känna sig lite varm i kläderna kan ni flytta träningen till en lite mer trafikerad gata för att fortsätta träningen.

Trygghet i trafiken
Innan ditt barn tar sig ut i trafiken, är det viktigt att de lär sig om och förstår vilka trafikregler det är som gäller. Exempelvis kan du lära dem var de får cykla, hur man visar tecken till andra trafikanter och hur man läser av andras beteende i trafiken. Under cykelturen är det bra att lära barnen mer om hur väjningsplikten fungerar och var de bör stanna och ta sig en extra koll. Berätta också för ditt barn att tyvärr inte alla följer trafikreglerna, och att de därför alltid bör vara väldigt försiktiga när de cyklar bland andra fordon.  

När ditt barn väl känner sig redo för att börja cykla själv till skolan, kan det vara bra om ni först cyklar vägen tillsammans. Kom ihåg att trafikstyrelsen rekommenderar att barn under 12 år inte bör cykla själva. Innan dess bör barnen alltid cykla tillsammans med en vuxen vid trafikerade gator.  

Att tänka på vid köp av barncykel
När ni ska köpa en ny barncykel är det viktigt att hitta den som passar bäst för ditt barns längd och ålder. För ett mindre barn ska du köpa en cykel som passar dem ”här och nu”. En för stor cykel som de kan ”växa in i” kan sluta med att de istället känner sig osäkra och få en sämre balans. En cykel som barnet kan nå marken med hela foten, samtidigt som hen sitter på sadeln, är den ni istället ska satsa på.

Större barn som har haft mer träning klarar sig bra med en cykel som de, samtidigt som de sitter på sadeln, kan nå marken med ena foten.

Pinepeak2_780X500.jpg

För att synas ordentligt i mörkret, är det lag på att ha fungerande cykellampor och reflexer på sin cykel. Ofta behöver man mer än bara cykellampor och små reflexer, och då kan det vara bra att ha extra reflexer runt benen, reflexväst eller att spraya jackan och skolväskan med reflexspray. 

Så hittar du rätt cykelhjälm till barnen
När du ska köpa cykelhjälm till ditt barn är det viktigt att den sitter bra på barnets huvud, är bekväm och formad efter huvudformen. En bra cykelhjälm ska sitta horisontellt på huvudet och täcka så långt ner på pannan att det är ungefär 2 cm från hjälmkanten till barnets ögonbryn. Glöm inte att spänna åt alla remmar på hjälmen så att den sitter ordentligt fast när du knäpper den. Hjälmen ska sitta ordentligt fast och inte åka fram och bak när hen rör på huvudet.

Tänk på att det många gånger är bra att köpa en hjälm som barnen själva känner sig fin i, så att hjälmen sitter på under hela cykelturen.

Hitta barnens nya favorithjälm här!

biskopsdotter.se Pinepeak sparkcykel.jpg

Lycka till med cykelträningen!

 

_____________________________________________________________________________

Sikkertrafik | Trafikverket | 📷: @Byrosengrip | 📷: @Biskopsdotter  | 📷: @Sandracederbom