Jag vill inte amma

Vi matas ständigt med information från samhället att amning är bra för våra barn och att det är någonting du som mamma ska göra. Men om du faktiskt inte vill amma? I dagens inlägg lyfter vi ämnet om att aktivt välja bort amning.

Amning är viktigt eftersom att ditt barn behöver mycket närhet och hudkontakt, samtidigt som amningen bidrar till att bra hormoner kommer igång hos dig som mamma. Det här betyder dock inte att du vill amma. Du kanske redan under graviditeten kände att du inte vill, eller så bestämde du dig när du började med amningen. Oavsett när, var eller hur du beslöt dig för att inte amma så är det din ensak, och ingenting du behöver motivera om varför.

”Smärtan är så kraftig att jag inte vet vart jag ska ta vägen”
Att inte vilja amma kan många gånger bero på smärtan. Att det ibland gör så fruktansvärt ont med både ömma bröst och såriga bröstvårtor, så kan även mjölkstockning uppkomma, vilket i sin tur kan leda till feber och frossa. Att känna smärta och obehag varje gång du ska amma ditt barn kan så klart leda till att du inte längre vill, och då ska du inte heller göra det.

Amning kopplat med ångest
Att amma eller inte amma är ingenting som definierar dig som mamma, varken till det bättre eller till det sämre. Kanske är du gravid med ditt andra barn och känner en återkommande ångestklump växa i magen över att du snart ”måste” amma igen. Och du hatar det. Försök komma ihåg att amning aldrig är ett krav. Ditt barn kommer att klara sig precis lika bra på ersättning och mycket närhet!

"Jag vill inte amma”
Du kanske inte har någon anledning till att inte vilja amma, utan känner helt enkelt bara att du inte vill. Att alla ska amma för att vara bra mammor är ingen fakta, bara någonting samhället har byggt upp. Självklart för amning med sig positiva saker, men det kan du ge ditt barn på andra sätt också. Det viktigaste är mycket närhet och kärlek.

Ta vara på mjölken
Beslutet att inte vilja amma behöver inte betyda att du inte vill ta vara på mjölken som din kropp producerar. Är det så att du vill bevara mjölken, kan en bröstpump vara till hjälp så att du sedan kan flaskmata ditt barn med mjölken från dina bröst.

Mata med bröstmjölksersättning
Rådfråga med antingen BB eller BVC när det kommer till ersättning, då de har bra koll på hur du ska gå till väga. Återigen så är det viktigt att inte glömma av närheten och tryggheten som ditt barn har ett stort behov av. Var nära ditt barn medan du flaskmatar, och fortsätt vara nära även en stund efteråt.

Har du bestämt dig för att försöka ta vara på din mjölk, har vi samlat ihop lite tips på hjälpsamma produkter nedan.

2018-06-05_Kollage.jpg
1. Nappflaska 2. Tillmatningsset  3. Manuell bröstpump 4. Elektrisk bröstpump 5. Elektrisk dubbelbröstpump

Om du som mamma mår bra kan du ge det viktigaste till ditt barn - närhet, trygghet och kärlek!

 

 

______________________________

1177

Rasmusara