Toaskola – så pottränar du ditt barn!

I dagens inlägg intervjuar vi Lisa Bäcklund leg. arbetsterapeut på Lillugglans BVC. Hon ger massor av bra och lärorika tips inför pott- och toaträning. Vad är bra att tänka på? Hur kan ni förbereda er? Och hur lång tid bör ni egentligen räkna med att det tar?

Vid vilken ålder är det bra att börja potträna sitt barn?
För ett tag sedan tyckte man att det bästa var att vänta tills barnen själva visade att de var mogna. Nu är dock socialstyrelsen senaste rekommendationer att börja potträna redan från ett års ålder. Forskning och studier har nämligen visat att barnen då är mogna och kan kontrollera blåsan. Skulle barnen inte vara torra vid 2,5 - 3 år så kan det vara bra att söka efter tips och råd och få lite hjälp på vägen. Man ska alltså inte vänta tills barnen själva frågar, utan man ska försöka lära dem tidigare.

Hur kan man som förälder förbereda sig på bästa sätt?
Om man är flera stycken som ska potträna så är det bra att man satsar ihop och ser till att man gör samma saker. Bestäm er för att ”nu kör vi!”. Just sommaren är en bra tid att börja potträna på eftersom man oftast har mindre kläder på sig och är lediga ihop. Lägg ner en del av semestern på att faktiskt genomföra träningen och lägg upp en plan.

Finns det några materiella saker kan man förbereda sig med?

Ståpall och sittring
Först och främst är det viktigt att barnen sitter bra och bekvämt. Då kan det underlätta med en ståpall och sittring så att de inte känner en osäkerhet kring just den saken (gäller träningen inför pottan så behövs ju inte detta).

Leksaker
Tänk också på att det ska vara positivt och lekfullt att gå på toaletten. Det kan till exempel vara bra att ha en speciell leksak på toaletten som man bara får använda där, vilket gör toavistelsen extra rolig. På så sätt brukar barnen dessutom sitta kvar lite längre och faktiskt hinna bli helt färdiga.

Dryck
Många barn kan uppleva det som läskigt att någonting ska ner i toaletten och att även ljudet är lite läskigt. Då kan det vara bra att sätta barnet på toan med blöjan på till en början, och ta av den längre fram. Därefter kan ni testa att hälla i någonting annat i toaletten som kommer skapa liknande ljud (t.ex juice) för att avdramatisera situationen.

Underkläder
När barnen har vant sig vid toaletten men har svårt att förstå när de är kissnödiga kan ett tips vara att ha en kalsong eller trosa innanför blöjan. På så sätt känner barnen att den blir våt och därmed får en signal om att det är dags att byta.

Det kan också vara bra att skaffa en typ av belöning att ge barnen när de har gått på toaletten, samt en belöning innan själva toabesöket när de har börjat säga att de är kissnödiga.

Hur lång tid kan man räkna med att träningen tar?
Det här är så klart väldigt olika. Det kan ta allt från ett par dagar till ett par veckor. Det behöver dock inte betyda att barnen är helt självständiga vid toaletten, men att de ändå går och gör sina behov där.

Skulle all träning vara förgäves om man inte alltid har möjlighet att vara konsekvent?
Nej det skulle inte vara förgäves. Det är däremot bättre för barnet att det blir konsekvent. Vid tillfällen som när man åker bil kan det till exempel vara bra att ha plastad frotté som man lägger i bilstolen så att kisset inte går genom. Ska ni handla någonstans så se till att ha med er ombyten och kolla upp var toaletten finns, så att man snabbt kan ta sig dit när det är dags.

Om man låter barnen sova med blöja, hur fungerar det?
I den yngre åldern är det inga problem. Det är en senare mognad att känna av att man är kissnödig på natten.

Avslutningsvis, vilka är dina tre bästa tips när det kommer till potträning?
Ha en plan
Att man har gjort en plan som alla verkligen följer. Är man fler än en, så se till att båda följer planen så att det blir lättare för barnet att få in en rutin.

Var konsekvent
Det är verkligen viktigt att vara konsekvent i kombination med uppmuntran och lekfullhet. Kom ihåg - det ska vara kul att gå på toaletten!

Tålamod
Sist men inte minst, ha tålamod. Ni kommer att lyckas!

 

lillugglan_780X500.jpg

Varma hälsningar
Lisa Bäcklund, Lillugglans BVC

 

___________________________________________________

underminavingar