Lillugglans BVC pratar om vikten av sömn

Sömn är ett väldigt laddat ämne och primärt för hela familjens välbefinnande under de första småbarnsåren. Sömnbrist kan som de flesta av oss redan vet göra både barn och föräldrar trötta och irriterade. Självklart påverkar det hur vi orkar med vardagen tillsammans. I dagens inlägg pratar Lillugglans BVC om vikten av sömn.

När du sitter där vid legolådan kl.05:30 kan det vara svårt att tänka sig att just ditt barn om 15 år troligtvis kommer att gå och lägga sig den tid som hen nu vaknar. Hur jobbigt det stundtals än kan kännas, kommer du att överleva!

Lillugglan träffar vi många föräldrar varje vecka. Några av dem har barn som sover hela natten, medan andra vaknar varannan timma under vissa perioder. Även här finns alla varianter på sömn och sömnbehov.

Vi försöker rama in detta heta ämne för att förhoppningsvis ge dig en större förståelse över just ditt barns sömnbehov.

Varför är det så viktigt att sova?
Sömn ger kroppslig och psykisk vila, tillväxthormon utsöndras och vårt immunförsvar återhämtar sig. Utöver det här så bearbetar ditt barn även sinnesuttryck och upplevelser, vilket ibland kan märkas när ditt barn efter en upplevelsefylld dag sover lite oroligt.

Hur mycket behöver ditt barn sova?
Här finns det dessvärre ingen färdig mall att följa, utan behovet varierar mellan individer. En tydlig skillnad är dock när barnet börjar sova mer sammanhängande på natten, eftersom att behovet av att sova på dagen då påverkas.

Överlag kan man däremot säga att:

 • Nyfödda barn sover 16 – 18 timmar/ dygn, vaknar och äter med 2 – 4 timmars mellanrum.
 • Runt 3 månader kan barnet ha kommit in i en mer regelbunden rytm både gällande mat och sömn.
 • 6 – 12 mån sover barnet vanligtvis 14 – 16h/ dygn
 • 1 – 2 års ålder 13 – 14h/ dygn
 • 2 – 6års åder 12 – 13h/ dygn

Sova tillsammans
En del föräldrar önskar samsova med sitt barn. Vi följer socialstyrelsens rekommendationer och uppmanar alla föräldrar med barn under 3 månader att låta barnet sova i egen säng på rygg, eller i föräldrars säng i ett babynest eller annat eget utrymme för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. 

Sova på dagen
De minsta barnen behöver sova mycket på dagen, och det är bara att låta dem sova tills de själva vaknar. Lillugglans BVC brukar tipsa föräldrar att gå en promenad med barnet under sovstunden någon gång under dagen, då barnet ofta sover bra i en rullande vagn och föräldern får tid för daglig motion och rörelse.

Det lite större barnet behöver ofta begränsas i sitt sovande. Försök avbryta eftermiddagsluren runt 15-tiden för ett barn på 1 år så att de inte får svårt att somna på kvällen.

Tips för att skapa bra sömnrutiner 

 • Dra ner på tempot 30 – 60 minuter innan läggdags
 • Undvik elektronik en stund innan läggdags
 • Prata ihop dig med eventuell partner och ta tillsammans fram en kvällsrutin som ni båda följer
 • Gör samma sak varje kväll. En upprepande nattningsprocess bildar ett förutsägbart mönster för barnet som i sin tur skapar en trygghet
 • Lägg ditt barn i "rätt tid". Det här innebär att du bör lägga ditt barn när hen är lagom trött, varken för övertrött eller för pigg
 • Att lägga sig vid samma tid och under samma förhållanden kväll efter kväll gör att ditt barn börjar känna igen det som sker och efter ett tag vet när det är dags att sova
 • Skilj på mat och sömn. Vi rekommenderar inte att det större barnet somnar med mat i munnen. Det här till skillnad från små barn som ofta somnar direkt vid bröst eller flaska
 • Kanske det viktigaste – njut av stunden innan ditt barn somnar. Tanka varandra med kärlek och närhet.

Sist men inte minst, våga be om hjälp. Är ni inne i en fas med för lite sömn ska ni inte vara rädda att fråga om hjälp. Be en nära anhörig eller vän ta en promenad med barnet så att du själv kan gå och lägga dig en stund på dagen.

Varma hälsningar
Lillugglans BVC