Baka semlor med barn!

I dag är det fettisdagen och det vill vi fira med olika bakrecept på semlor. Här kommer några tips på hur du gör bakningen barnsligt rolig genom att experimentera med fyllningar och dekorationer!

Tips på barnsligt goda fyllningar
Den klassiska semlan är vanligtvis fylld med mandelmassa och grädde, men är man allergisk eller inte tycker om det finns det mängder med andra smaskiga varianter! Testa att fylla semlan med vaniljsås, nutella, saffransgrädde eller färska bär – vi lovar att det blir minst lika gott! 

Dekorera semlorna med din personliga touch - ditt bakverk blir ett mästerverk!

  • Måla och klipp ut pappersfigurer eller ta fram pepparkaksformarna för att med hjälp av färgglatt strössel eller florsocker skapa fina mönster, bokstäver eller figurer på locket
  • Tillsätt några droppar karamellfärg i grädden och låt barnen få äta sin favoritfärg
  • Köp hem lite blandat lösgodis och dekorera semlorna 

fettisdag_semla_780X500.jpg

Du behöver:

PORTIONER: 10 st
1/2 paket jäst (à 50 g)
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
ca 8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)

Pensling:
Ägg
Fyllning:
100 g mandelmassa
2 - 2 1/2 msk mjölk

Garnering:
2 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.

3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

4. Sätt ugnen på 250°C.

5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. 

6. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg.

7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.

8. Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.

9. Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.

fettisdagen_780X500.jpg

Låt barnen vara med och mäta, hälla, röra och vispa ihop ingredienserna till deg och tillbehör. Även om man får vara beredd på att dra några extra drag med dammsugaren efteråt så är ju det absolut viktigaste att ni har kul tillsammans!

 

 

_________________________________________

Bakadekorera.se
Twosisterscrafting.com
Sallysbakingaddiction.com
Huffingtonpost.com
​www.flickr.com/photos/pellesten/6931049965/