Viktigt att tänka på innan du köper bilstol

Att välja bilstol är ett av de viktigaste besluten och köpen du gör åt dina barn. I dagens inlägg går vi igenom några punkter som kan vara bra att tänka på gällande de olika bilstolarna.

När man pratar om bilstolar brukar man dela upp det i tre delar.

- Under barnets första år används det så kallade babyskyddet
- Därefter kommer den bakåtvända bilbarnstolen som används till barnet är cirka 4–5 år
- Till sist är det dags för bältesstolen som används fram tills barnet är cirka 12 år

Babyskydd
besafe_780X500.jpg

Babyskydd från BeSafe

 1. Välj babyskydd med 5-punktsbälte då dessa ger mer stabilitet till ditt barn. Detta är extra viktigt för nyfödda om de skulle vara med om en sidokollision då 5-punktsbältet minskar rörelsen i sidled.
 2. En fördel med babyskydd är om de går att anpassa utifrån att din bebis växer. Det kan till exempel vara ett internbälte som enkelt går att höja.
 3. Eftersom att sidokollisioner är den näst vanligaste orsaken till allvarliga skador, bör bebisars huvuden och nackar skyddas extra - det görs med sidokollisionsskydd!
 4. Ett i-Size godkänt babyskydd har genomgått sidokollisionstester. Ett test som gör att du kan känna dig ännu tryggare med ditt val.
 5. Om ni gör mycket ärenden med bilen – välj ett babyskydd som går att klicka på ditt barnvagnschassi (ibland kan adaptrar behövas). På så sätt slipper du väcka din bebis varje gång ni ska gå ur bilen.
 6. En ISOfix-bas underlättar vardagen och gör att installationen av babyskyddet i bilen går snabbare.
 7. Ett babyskydd med hög UPF i suffletten skyddar ditt barns känsliga hud mot farlig UV-strålning. Är suffletten dessutom inte fäst i bärhandtaget går den oftast att dra ner längre vilket skyddar din bebis bättre från sol och vind.

 

Bilbarnstolbilbarnstol_besafe_780X500.jpg
Bilbarnstolar från BeSafe

Den bakåtvända bilbarnstolen används från cirka 6 månader upp till minst 4 år. Under den här tiden kommer ditt barn att växa mycket. Här nedan kommer därför några tips för vad du bör tänka på innan det stora köpet.

 1. Välj en bakåtvänd bilbarnstol som kan växa med ditt barn - ett huvudskydd, ett internbälte som kan höjas och möjligheten att utöka benutrymmet.
 2. Forskning visar att det är fem gånger säkrare att åka bakåtvänt upp till minst 4 år. Se därför till att välja en bilbarnstol där det är möjligt att sitta bakåtvänt länge och som är godkänd för detta.
 3. En bilbarnstol som installeras med ISOfix är lättare att flytta mellan bilar och går fortare att installera än en bältesmonterad bilbarnstol.
 4. Välj en bilbarnstol som indikerar när den är korrekt installerad.
 5. En Plustestgodkänd bilbarnstol har genomgått tuffare krocktester än vad som krävs av reglementena ECE R44/04 och UN R129, vilket garanterar en ännu högre säkerhetsnivå.
 6. Barn i bilbarnstolar sitter högt upp i bilen vilket gör att de behöver skyddas extra. Alltså är det även här viktigt med sidokollisionsskydd! 

Bältesstolbältesstol_besfe_780X500.jpg
Bältesstolar från BeSafe

 1. Välj en bältesstol med hög rygg som inte går att ta bort. Ryggstödet ger ditt barn sidokollisionsskydd och axelbältesguiden ser till att bältet alltid är placerat i korret höjd under hela användningstiden.
 2. Välj en bältesstol där du enkelt kan höja ryggstödet allteftersom att ditt barn växer.
 3. En produkt som inte används korrekt kan bli farlig, detta är ofta fallet med bälteskuddar som har så kallade bälteshorn. Välj därför gärna en bältesstol utan förvirrande bälteshorn. Om du väljer en bältesstol som har bälteshorn läs manualen noggrant och kontrollera alltid bältet om ditt barn spänner fast sig själv.
 4. Från att vara van vid en bilbarnstol med flera lutningslägen kan en bältesstol kännas väldigt upprest för ditt barn. Därför kan det vara bra att välja en bältesstol med flera lutningslägen som kan justeras under färden.
 5. Om du har ISOfix-fästen i din bil kan du välja en bältesstol som monteras med ISOfix. Det ger lite extra stabilitet och säkerställer att bältesstolen sitter fast även när inget barn sitter i den.
   

Tänk på att ovanstående punkter är generella riktlinjer! Alla barn är olika och därför är det viktigt att alltid anpassa bilstolen efter just ditt barn och er bil. Vi rekommenderar även att prova bilstolen hos närmaste återförsäljare tillsammans med ditt barn, samt att provinstallera bilstolen i bilen om detta är möjligt.

Ytterligare information kring bilbarnstolar och hur ni får en säker biltur hittar ni här.