Checklista inför ditt köp av hjälm

Hur roligt det än är att cykla så är det en sak man aldrig får glömma. Säkerheten. I dagens inlägg pratar vi om vikten av att bära hjälm, samt tipsar om vad som är bra att tänka på/ titta efter inför ett köp av hjälm.

1. Pinepeak Meadow Cykelhjälm 2. Petite Chérie Atelier Jade Skaljacka 3. Pinepeak Barncykel Cruise

På vår hemsida hittar ni massor av hjälmar i olika modeller och för olika användningsområden.

Storlek
Hur vet man vad som är rätt storlek på sin cykelhjälm? Det enkla svaret är att du med ett måttband mäter ditt barns huvud där det är som störst.

Tänk på är att aldrig köpa en hjälm som barnen ”kan växa i”. Då tappar hjälmen stora delar av sin funktion och förlorar delar av skyddet vid en eventuell olycka.

Passform
Det viktigaste när du letar efter en bra cykelhjälm är att den sitter perfekt. En hjälm som sitter för hårt kan ofta leda till huvudvärk och en som sitter för löst kommer glida runt och blotta känsliga delar av huvudet. Ju bättre hjälmen sitter på ditt huvud, desto bättre kommer den att skydda dig.

Se till att hjälmen täcker:

  • Pannan
  • Bakhuvudet
  • Hjässan

Bekvämlighet
Om hjälmen sitter bekvämt ökar chansen att den används mer flitigt. Det kan vara skönt med god ventilation och att den inte är för tung. Vikten spelar även roll för kraften vid eventuell olycka.

Användningsområde
Idag finns det hjälmar som är speciellt anpassade för olika användningsområden och vilken typ av cyklar som används. Kanske ska hjälmen användas på landsväg, i skogens terräng eller i stan - köp en hjälm som passar just din cykling!

CE-märkning

  • En CE-märkning visar att alla direktiv och säkerhetskrav som är uppsatta i EU och EES följs.
  • CE EN 1078 - Hjälm för vuxna och barn över 7 år.
  • CE EN 1080 - Hjälm avsedda för barn. Dessa ska även ha ett grönt spänne som löser ut om barnet blir hängande i hakbandet, vilket tyvärr kan ske då barn ibland leker och klättrar med cykelhjälmen fortfarande på.

MIPS
MIPS en extra säkerhetsfunktion i en hjälm som imiterar hjärnans eget sätt att skydda sig. En vanlig hjälm skyddar ofta mot hårda, snabba slag som kommer rakt ovanifrån eller från sidan. Själva huvudet stannas upp av hjälmen men hjärnan rör sig fortfarande i kraschriktningen. MIPS som är ett rörligt system i hjälmen som hjälper huvudet att röra sig i rätt riktning för att bättre skona hjärnan.

Olycka
Om en hjälm har varit med vid en kraftig smäll, ger den inte längre samma skydd och bör bytas ut. Av den anledningen  rekommenderas det därför inte att köpa en begagnad hjälm om du inte vet dess historia.

CYKELHJÄLM_PINEPEAK_780X500.jpg Pinepeak Nelly Cykelhjälm

hjälm_780X500.jpg
STIGA Hjälm Street RS Svart

 

_______________________________________________________________
@camilladj_
@elisabethaask
@nadia.ammouri
@susliving