Så väljer du rätt ryggsäck

Det är viktigt att barnen använder rätt typ av ryggsäck så att de inte skadar ryggen. I dagens inlägg har vi därför sammanställt en checklista som kan vara bra att gå igenom innan ni köper ryggsäck.

Hur stor ska väskan vara?
När du köper väska till ditt barn är det lätt att välja en väska som är något större än vad ditt barn behöver just nu. ”De kan växa i den” och ”det blir billigare i längden”, brukar vara vanliga argument. När det kommer till väskor för barn bör fokus ligga på passform och vikt. Barns skelett är mjukare och känsligare än vuxnas och en för stor ryggsäck kan leda till en skadlig belastning på ryggen. Som utgångspunkt kan du tänka att en skolväska (inklusive innehåll) inte ska väga mer än 15 % av barnets vikt.

  • Väskan ska sitta tätt intill ryggen
  • Väskan ska inte vara bredare än barnets rygg
  • Väskan ska inte nå ner hela vägen till rumpan

beckmann-nyhet_780X500.jpg1. Beckmann Classic Ryggsäck 22L, Pet 2. Beckmann Classic Ryggsäck 22L, Unicorn

Fördela vikten på rätt sätt
Att det finns separata fack och ytterligare fickor i väskan är praktiskt, men kan också innebära en ojämn viktfördelning beroende på väskans innehåll. Försök därför se till att ryggsäcken är packad med en jämn fördelad vikt för att inte anstränga ena sidan av ryggen, mer än den andra. Ofta brukar det finnas två sidofack på vardera sida av en ryggsäck. I dessa fack bör ni alltså undvika att placera tungt innehåll i enbart ett av facken, eftersom att det skapar en ojämn viktfördelning. Dessa fack kan ni istället fylla med lättare saker som inte skiftar vikten på samma sätt. För att säkerställa en jämn viktfördelning, bör du också se till att ryggsäckens band är justerbara för att på ett enkelt sätt kunna anpassa väskans höjd, till ditt barn.

  • Väskans rygg bör vara stoppad. Ännu bättre är det om ryggdynan är framträdande på höger och vänster sida, för att på så sätt ge utrymme för ryggraden
  • Vikten av väskans innehåll ska kunna fördelas jämnt
  • Väskan är utrustad med bröstband som kan dras åt för att hålla väskan på plats enligt ditt barns mått
  • Väskan har breda axelband
  • Väskans blixtlås och spännen är lätta att hantera för barnet
  • Väskan har en vattenavvisande yta

Beckamnn_ryggsäck-780X500.jpg

Beckamnn_väska-3_780X500.jpg

 

Ännu fler ryggsäckar hittar ni här

 

 

_______________________________
@fitfunfamilyblog