5 lättfixade midsommarlekar för våra småttingar

Färskpotatis, jordgubbar och skuttande runt en blommig stång – ja, äntligen är snart midsommar här igen! I dagens inlägg har vi samlat fem skojiga lektips för barn som knappt kräver någon förberedelse. 

1. Skattjakten ”Där ska den ju inte vara!”

Du behöver
En skatt! (förslagsvis chokladpengar)

En skattjakt vi tycker är himla rolig och den när alla barn kan medverka oberoende av om de kan läsa eller inte. ”Där ska den ju inte vara” går ut på att barnen ska hitta fram till skatten med hjälp av ledtrådar i form av felplacerade saker. Om ni börjar skattjakten i trädgården kan ni till exempel placera en spade på gräsmattan, eftersom att spaden egentligen ska där den inte ligga i sandlådan är det dit barnen ska gå för ledtråd nummer två. I sandlådan har ni sedan placerat ut ett verktyg som ska ligga i garaget, och i garaget finns en stolsdyna som ska ligga på en stol på altanen, och så vidare. Till slut har småttingarna hittat fram till skatten.

2. Vattenballong-race

Du behöver:
Vattenballonger (ca två per barn. Vid lek inomhus funkar en stor potatis lika bra)
Skedar/Slevar

Dela upp barnen i två eller fler lag. Fyll vattenballongerna och ta fram skedar eller större slevar som passar vattenballongernas storlek. Markera ut en sträcka som barnen ska ta sig igenom balanserandes med vattenballongen på skeden/sleven. Om vattenballongen tappas och går sönder får barnet en ny ballong och måste börja om från början. När en person i laget har tagit sig igenom banan utan att tappa ballongen lämnas skeden över till nästa person som då gör samma sak. De lag som tar sig igenom banan på kortast tid får poäng!  

3. Nyfiken i en strut

Du behöver:
A3-papper
Tejp
Resårsnöre
Godis med papper på

Forma pappret till en strut med ett hål i toppen (det ska finnas ett litet utrymme att se igenom). Fäst struten framför ansiktet med hjälp av ett snöre. Sprid ut karamellerna på gräsmattan vilka småttingarna ska leta efter. För att undvika krockrisk med varandra kan det vara ett barn i taget som letar. När barnet hittat en karamell springer hen tillbaka till laget och ger struten till nästa person. De lag som hittar alla godisarna på kortast tid får poäng! (Under den här leken är det minst lika kul att stå vid sidan av och titta på de som tävlar haha)

4. Tipspromenad i trädgården

Du behöver:
Papper
Pennor

Gör frågor med tre svarsalternativ 1, X, 2. Frågorna behöver så klart anpassas efter åldrar på barnen, men exempel på frågor är:

  • ”Vad heter snögubben i filmen Frost?”
  • ”Vad heter babblarna?”
  • ”Hur gamla är ni barn i laget tillsammans?”
  • ”Vad heter den snälla björnen som blir stark av honung?”
  • ”Vad är det man skjuter iväg med slangbella i mobilspelet Angrybirds?”
  • ”Från vilken film kommer låten ”var nöjd med allt som livet ger”?”
  • ”Vilket djur är störst av..?”

 Laget får poäng per rätt svar!

5. Tunnelboll

Du behöver:
Boll

Dela upp barnen i två lag och be lagen bilda varsin kö. Varje barn ställer sig bredbent. Leken går sedan ut på att en boll ska rullas från den första personen i kön längst bak till den sista personen genom “tunneln”. När det sista barnet får bollen springer hen fram och ställer sig först i kön, och rullar bollen återigen. När barnet som startade först i ledet har kommit tillbaka till platsen längst fram är laget färdiga. Snabbast lag får poäng!

lucaandlolal_780X500.jpg

__________________________________________________
@my.little.royals
@bemlan