Från babyskydd till bältesstol

Barnens säkerhet är alltid av högsta prioritet och inte minst när ni är ute och kör bil. Men vilken typ av bilstol ska barnet ha och när är det dags att gå från en modell till en annan? Dagens inlägg handlar om resan från babyskydd till bältesstol.

I bilen behöver barn särskilt skydd i form av babyskydd, bilbarnstol och bältesstol eller bälteskudde. Detta eftersom bilars säkerhet är anpassade efter en vuxen persons kropp. Det är dock inte så enkelt att veta vilken typ av bilstol barnet ska ha och dessutom är det inte det allra lättaste att välja modell och märke. Därför går vi idag igenom bilstolarna ett barn stöter på under sin uppväxt, samt när det är dags att byta bilstol.

En av de ledande aktörerna på marknaden bland bilstolar är Britax Römer. De har levererat säkerhetsprodukter till barnfamiljer sedan 70-talet och är att lita på när det kommer till att kombinera den allra senaste tekniken med bästa möjliga bekvämlighet och användarvänlighet. Det är inte direkt en slump som Britax om och om igen rankas som bäst-i-test i flertal olika undersökningar. Tryck här för att komma till hela Britax sortiment. Nedan tipsar vi dessutom om några favoritbilstolar från Britax.

Vilken typ av bilstol barnet ska ha beror främst på barnets längd och vikt. Stolen är i regel urvuxen när barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten, vilket ungefär är i höjd med överkanten på barnets öron. Detsamma gäller när stolens rekommenderade viktgräns är passerad. Men generellt har barnet tre olika modeller av bilbarnstolar under sin uppväxt, från att barnet är nyfödd till att hen är i 10–12 års åldern.  

 

Babyskydd

Första tiden ska barnet åka i en bilstol som kallas för babyskydd. Babyskydd används från att barnet är nyfödd till att hen är cirka femton månader, plus eller minus ett par månader beroende på barnets längd och vikt. Babyskydd ska alltid monteras bakåtvänt i bilens fram- eller baksäte genom att spännas fast med bilens trepunktsbälte, en basplatta eller ISO-fix och håller barnet på plats med bältet som hör till. På en del barnavårdscentraler, sjukhus och kommuner kan du till och med låna eller hyra babyskydd den första tiden.

  • Babyskydd monteras bakåtvänt.
  • Används från att barnet är 0–15 månader.
  • Rekommenderad viktgräns är oftast 0–13 kilo.

På bilden ser du ett babyskydd från Britax. Klicka här för att komma till alla deras babyskydd.

Britax_babyskydd_blue_780X500.jpg

Britax Baby-Safe Babyskydd, Moonlight Blue

Bilbarnstol

När barnet har växt ur sitt babyskydd och kan sitta utan stöd är det dags att byta till en bilbarnstol. Det finns både bakåtvända och vändbara modeller, men vi rekommenderar att följa bland annat NTF och Britax rekommendation att barn ska åka bakåtvänt upp till 4-6 års ålder, eftersom barnet alltid åker säkrast bakåtvänt. Stolen monteras i bilens fram- eller baksäte med hjälp av bilbältet eller ISO-fix. Barnet hålls på plats av det bälte som tillhör bilbarnstolen.

  • Barnet åker allra säkrast i en bakåtvänd bilbarnstol.
  • Används från att barnet är cirka 9 månader – 5 år.
  • Rekommenderad viktgräns är oftast 9–25 kg.

På bilden ser du två varianter av Britax bilbarnstolar.

Britax_maxway_780X500.jpg

Britax Römer MAX-WAY Black Series Bilbarnstol, Storm Grey

Bältesstol och bälteskudde

Vid 4–5 års ålder brukar bilbarnstolen vara urväxt och det är dags att göra övergången till bältesstol eller bälteskudde. Denna typ av bilstol behöver inte monteras eftersom det är ett framåtvänt bilbarnsskydd. Detta bilbarnskydd hjälper till att anpassa bilens trepunktsbälten till barnets kropp och ifall bältet sitter som det ska är båda alternativen lika säkert. Den största skillnaden mellan en bältesstol och en bälteskudde är bältesstolens höga ryggstöd.

  • Behöver inte monteras eftersom skydden är framåtvända.
  • Används från att barnet är cirka 4–12 års ålder.
  • Skillnad mellan bältesstol och bälteskudde är bältesstolens nackskydd.

På bilden ser du en mycket prisvärd och säker bältesstol från Britax.

Britax_adventure_780X500.jpg

Britax Adventure Bältesstol 2017, Cosmos Black

Avslutningsvis rekommenderas att barnet ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 4–6 års ålder, eftersom det minskar risken att förolyckas vid krock väsentligt. Dessutom är det viktigt att följa bruksanvisningen på den bilstol du köper och följa den rekommenderade viktgränsen. Kolla även så att skyddet är europagodkänt, märkt enligt vissa regler och om olyckan är framme ska både bälte och bilbarnstol bytas ut.

 

 

________________________________________________

www.1177.se/barn-gravid/att-ta-hand-om-barn/barnsakerhet/barnsakerhet-i-bilen/