3 myter kring bakåtvända bilbarnstolar

Barnet reser alltid säkrast i en bakåtvänd bilbarnstol. Men ibland kan man tveka på grund av de olika myter och missuppfattningar som finns. I dagens inlägg tar vi upp de tre vanligaste myterna kring bakåtvända bilbarnstolar och varför du inte ska oroa dig för dessa påståenden. 

 

I Sverige vet de flesta att barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst till att de är ca 5–6 år gamla. Det är först när barnet har passerat maxvikten för bilbarnstolen eller när barnets huvud sticker upp med mer än en tredjedel ovanför kanten på nackstödet, vilket ungefär är i höjd med barnets ögon, som det är dags att byta till en så kallad bältesstol.

Men fortfarande råder det många myter och missuppfattningar kring att låta barn åka i en bakåtvänd bilbarnstol. Här nedan har vi samlat och besvarat de tre vanligaste orosmolnen kring ämnet. På bilderna ser du bakåtvända bilbarnstolar från Axkid som tillverkar bilbarnstolar som är utvecklade utifrån den svenska världsledande barnsäkerhetsfilosofin och har alltid ditt barns säkerhet och bekvämlighet som första prioritet.

 

1. ’’Det är inte bekvämt för mitt barn att åka i en bakåtvänd bilbarnstol’’

Det kan oftast finnas en oro kring att barnet kommer tycka det är obekvämt att åka bil i en bakåtvänd stol. Men, så länge du väljer en bilbarnstol som är lämplig för barnets ålder och framförallt vikt och längd, så kommer ditt barn att ha tillräckligt med benutrymme och sitta bekvämt.

Barn som är 2–3 år gamla har med högsta sannolikhet tillräckligt med utrymme för benen och oftast tenderar barnet att böja benen i vilket fall för bekvämlighetensskull. Det är helt naturligt för barn att sitta med böjda ben, oavsett om det är i en bilbarnstol, barnvagn eller när hen leker. Är du fortfarande osäker när barnet är äldre så finns det en hel del bilbarnstolar, exempelvis från Axkid, som har möjlighet att installeras längre ut från sätet, vilket medför ännu mer benutrymme.

Något som dock alltid är värt att tänka på är att ta regelbundna pauser under längre bilfärder, så både barnet och chauffören får sträcka på benen och samtidigt göra av med lite överskottsenergi.

Förstabild 2.png

Axkid Modukid Infant Babyskydd, Black Inkl. Bas

2. ’’Mitt barn blir åksjuk i en bakåtvänd bilbarnstol’’

Åksjuka som även kallas för rörelsesjuka är vanligt hos barn mellan 2–10 år. Men faktum är att detta fenomen kan drabba vem som helst, bara personen har ett fungerande balansorgan. Åksjuka beror på att sensoriska informationssystem, ögon, känsel och balansorgan, rapporterar olika intryck till hjärnan. Detta kan även uppstå om vi går in i en rörelsesituation som vi inte är vana vid eller glömt bort. Vissa sinnen säger att vi sitter still och andra att vi rör på oss. Intrycken krockar med varandra, vilket leder till illamående. Detta betyder att åksjuka kommer att uppstå oavsett färdriktning.

Förstabild 3.png

Axkid Modukid Seat Bilbarnstol, Black

3. ’’Mitt barn kan inte se ut i en bakåtvänd bilbarnstol’’

En annan vanlig myt är att barn som åker bakåtvänt inte kan se ut. Faktum är att barn som åker bakåtvänt till och med många gånger har bättre sikt. Den höga sittpositionen gör att barnet ser ut genom båda fönstren i baksätet. Om barnet sitter i en framåtvänd bilbarnstol hamnar de precis framför ryggstödet på framsätet, vilket begränsar synfältet. Det blir även svårt för barnet att vrida huvudet om hen vill titta ut genom fönstret eller om det sitter någon mer i baksätet. Sitter barnet istället bakåtvänt blir det en mindre vridvinkel ifall hen vill titta ut eller på personen bredvid.

 

 

Vill du läsa mer om bilbarnstolar? Tryck här för att spana in vårt inlägg där vi skriver om resan från babyskydd till bältesstol.

 

______________________________________

 

https://axkid.com/sv/safety/tre-saker-du-inte-ska-oroa-dig-for-med-bakatvanda-bilbarnstolar/