Cykelhjälmar med MIPS

Det här är inga vanliga cykelhjälmar du ser på bild, det är nämligen hjälmar med MIPS. I dagens inlägg kan du läsa om vad MIPS är och om denna nya, revolutionerande teknik som räddar liv genom att skydda hjärnan mot rotationsvåld och sneda islag.

Cykelsäsongen är kommen och vad är inte bättre än att susa fram i full fart på vägarna en härlig vårdag. Men oavsett hur roligt det är så får man inte glömma säkerheten och vikten av att använda hjälm. En cykelhjälm kan göra enorm skillnad när olyckan väl är framme och är något som har varit i konstant utveckling de senaste åren. MIPS är en sådan utveckling som grundar sig på mer än 20 års forskning. Klicka här för att komma till vårt sortiment av MIPS-hjälmar.

Vad är MIPS?

Forskningen kring MIPS och hjälmars säkerhet började för 20 år sedan av en hjärnkirurg från Karolinska Institutet i Stockholm och forskare från bland annat KTH, Karolinska Tekniska Högskolan, där man kom fram till idén om MIPS-lösningen. 

MIPS är förkortning för Multi-directional Impact Protection System och är en ny revolutionerande teknik som kan rädda liv och förhindra allvarliga hjärnskador vid cykelolyckor. En studie om cykelolyckor visar att hjälmen vid de flesta olyckor inte utsätts för en smäll rakt ovanifrån eller rakt ifrån sidan, utan snarare av en kraft snett fram- eller bakifrån. Det är det här MIPS skyddar mot.

Hur fungerar MIPS?

MIPS fungerar som ett inre skal i hjälmen med en viss rotationsacceptans som fördelar kraften vid sneda slag och rotationsvåld. Det reducerar rotationskrafter och sneda slag med upp till 40%, jämfört med en hjälm utan MIPS.

Rotationsrörelsen man oftast utsätts för vid cykelolyckor kan resultera i så kallad skjuvning och/eller töjning av vävnaden i hjärnan, vilket ökar risken för både mindre och de mest allvarliga hjärnskador. Det här skyddar MIPS mot med sin rotationsacceptans.

MIPS-hjälmar hos Jollyroom

Vi har ett brett utbud av både cykel- och skidhjälmar med MIPS för barn. Leta efter den gula MIPS-symbolen för extra säkert skydd för vårens cykelturer. Här nedan tipsar vi om 5 säkra cykelhjälmar med MIPS. 

Mips-Kollage2.jpg

1. Giro Scamp MIPS Cykelhjälm, Matte Black 2. Etto Champery Jr MIPS Cykelhjälm, Black/Yellow 3. Giro Scamp MIPS Cykelhjälm, Bright Pink Pearl 4. Giro Dime FS MIPS Cykelhjälm, Matte Black 5. Giro Tremor MIPS Cykelhjälm, Bright Green

 

Det finns fler viktiga säkerhetsaspekter att väga in i köpet av cykelhjälm. Här kan du läsa vår checklista inför ditt köp av hjälm.

 

_______________________________________________________________

Mipscorp.com/om-oss