Den stora studsmatteguiden

En studsmatta bjuder in till aktiv lek, både för barn och vuxna. En utomhusaktivitet som inte bara stimulerar skrattmusklerna, utan även balansen och rytmiken varvat med skonsam konditionsträning. Men det finns en hel del att tänka på innan du bestämmer dig för att köpa studsmatta. I dagens inlägg får du ta del av vår stora studsmatteguide där vi besvarar de vanligaste frågorna kring studsmattor.

 

Med en studsmatta i trädgården tar du sommarens utelek till nya höjder och är något som tillför massor av skratt och hoppglädje - oavsett ålder. Dessutom finns det flera hälsoaspekter med att hoppa studsmatta eftersom det både är en fysisk som psykisk bra träningsform.

Men hur roligt det än är med en studsmatta så finns det en del saker att tänka på innan du införskaffar en. Vilken modell ska man köpa? Hur vet man att studsmattan är säker? Hur många får hoppa samtidigt? Här nedan reder vi ut de vanligaste frågorna.

BERG är ett varumärke som erbjuder studsmattor och utomhuslek av hög standard för barn i alla åldrar. Deras studsmattor är av högsta säkerhets- och kvalitetsstandard och vältestade för att vara av riktig toppkvalité. Med en studsmatta från BERG kan dina barn tryggt studsa runt i timmar, utan att du behöver oroa dig. Tryck här för att komma till hela BERGS sortiment.

 

Kvalité och säkerhet

Kvalité och säkerhet är något som går hand i hand när det kommer till att köpa studsmatta. Billigare mattor är ofta inte säkra nog eftersom de väger mindre och är därför inte lika stabila, de rostar lättare och har generellt sämre studs. Även kantskyddet tenderar att vara av sämre kvalitet och täcker ofta inte fjädrarna.

Säkerhetsnät är A och O när du köper en studsmatta och låt det gärna gå hela vägen till marken, eftersom det minskar risken att någon kryper in under mattan och skadar sig. Mattan ska även ha ett stabilt och rejält vadderat ramskydd. Till sist, om du inte tänker gräva ner din studsmatta kan det vara värt att införskaffa sig en stege, något som främst underlättar för minstingarna.

Placeringen av studsmattan är även en viktig faktor för att förhindra skador. Tänk därför på att placera studsmattan på plan mark, om marken lutar där studsmattan står ökar skaderisken. Underlaget kring mattan ska vara mjukt och placera heller inte mattan allt för nära träd eller andra hårda föremål. 

När det väl har blivit dags att börja hoppa är det viktigt att inte hoppa fler än två åt gången, vilket gäller både barn och vuxna. Barn under 6 år ska däremot hoppa en och en eftersom deras balans inte är fullt utvecklad. Det här är viktigt eftersom den vanligaste orsaken till olyckor är att flera barn hoppar samtidigt och sker vanligast i åldrarna 5–10 år.

Förstabild 1.png

BERG Studsmatta Champion 430 Tattoo, Grön inkl Skyddsnät

Modell och storlek

Det finns flera olika modeller, färger och storlekar på studsmattor. Den vanligaste formen är en rund variant men du kan även hitta rektangulära former. Dessutom finns det väldigt många olika storlekar och då beror det helt på hur stor yta du har för en studsmatta. Men ju större hoppyta, desto roligare och tryggare hopp.

 

Skötsel

För att din studsmatta ska hålla en längre tid är det viktigt att ta hand om den. Rengör gärna mattan regelbundet med vatten. Det funkar dessutom bra att använda sig av lite grönsåpa, men undvik helst kemikalier. Ett annat bra sätt att skydda studsmattan är att investera i ett överdragsskydd som skyddar mot exempelvis vind, sol och fågelbajs. På vintern är det dock allra bäst att plocka ner studsmattan helt och hållet, då håller den sig fin och fräsch en längre tid.

Förstabild 2.png

BERG Studsmatta Favorit 430, Grå inkl Skyddsnät

Kom överens om regler

Något som kan vara smart är att komma överens om några regler inom familjen innan det är dags att börja hoppa på er nya studsmatta. Det här är regler som gäller för både vuxna och barn och kan även vara skönt att förhålla sig till när kompisar är över. Här nedan ser du tre tips på regler från oss.

 1. Max två personer hoppar åt gången. Små barn hoppar en och en med tillsyn av vuxen.
 2. Ta av skorna innan du går på studsmattan.
 3. Ha inga föremål på studsmattan, det kan ge svåra skador ifall man råkar landa på dem. 

Förstabild 4 copy 2.png

BERG Studsmatta Champion 430 Tattoo, Grön inkl Skyddsnät

10 fördelar med att hoppa studsmatta

Att hoppa studsmatta är inte bara en rolig sommaraktivitet, utan även en allsidig och bra träningsform för både vuxna och barn. Visste du exempelvis att tio minuters hoppande på en studsmatta eller en trampolin motsvarar ungefär trettio minuters löpning? Dessutom är det en mer skonsam träning för dina knän och höfter. Här nedan har vi listat tio fördelar med att hoppa studsmatta.

 1. Det ger dig mer tid utomhus
 2. Skapar gemenskap och bra för samarbetsförmågan 
 3. Bra för din koordination och rytm
 4. Bra för din kondition och motion
 5. En träningsform med låg belastning
 6. Stärker dina muskler och skelett
 7. Coreträning
 8. Bra för den psykiska hälsan
 9. Varierad träningsform
 10. Rolig träningsform, då du knappt märker av det

Förstabild 4 copy 3.png

Avslutningsvis är en studsmatta både en rolig och smart investering, oavsett vilken storlek eller form du är ute efter. Värt att ha i åtanke är att med en mjuk studsmatta blir det mer gung och lek, vilket passar det yngre barnen. Medan med en hårdare matta kan du göra högre hopp och mer tricks och passar från att barnen är i 8-års åldern och uppåt.

Låt sommaren bli fylld av härliga hopp – men glöm inte att hoppa med kontroll och tänk på säkerheten. Sugen redan nu på att spana in några säkra och trygga studsmattor? Kolla då in BERGS utbud genom att trycka här.

 

 

________________________________________________

www.if.se/privat/forsakringar/personforsakring/barnforsakring/barnsakerhet/studsmatta

www.viivilla.se/tradgard/stor-guide-kopa-studsmatta/

www.intersport.se/guider/livsstilsguider/studsmatta

www.sportamore.se/magazine/sport-traning/sa-bra-traning-ger-en-studsmatta/