Hösttips från Reima

Kylan har smugit sig på och hösten är här. Nu gäller det att klä barnen smart och även förbereda sig inför den stundande vintern. Reima är ett varumärke som är riktiga experter på just varma och tåliga ytterkläder. Vi har ställt några frågor till dem om tips, trix och mode i lite kallare tider.

 

Vad är ert bästa tips för att hålla sig varm under hösten/vintern?

Använd smarta material som både värmer och håller kyla samt fukt borta. Viktigast är att ytters ha ett vind- och vattentätt material som andas, även kallat funktionsplagg. Vattentäta funktionskläder som andas har ett membran som gör de vattentäta men behåller andningsförmågan. Galon är inget funktionsmaterial. Det är helt tätt och andas inte. Därför blir det snabbt svettigt och efter en stund blött på insidan. Andra smarta material är ull och syntet som båda ger en torr känsla eftersom de transporterar bort svett och fukt från kroppen. Skillnaden mellan dem är dock att om ull blir blött så värmer det fortfarande, vilket syntet inte gör. Det kan vara bra att undvika bomull som suger åt sig fukt och därmed riskerar att bli både blött och kallt. Många lager kläder ger flera luftspalter, vilka alla har en värmande effekt. På samma sätt som fodrade kläder med hög kvalitet på stoppningen känns lätta och fluffiga, eftersom det är luften i stoppningen som värmer. Precis på samma sätt är det med skor, ull eller syntetstrumpor. Håll huden torr, flera lager om det är kallt och se till at det finns utrymme för luft i skorna. Mössan får gärna vara i ull och vantar i funktionsmaterial med lätt, fluffig synterstoppning (primaloft) – då håller sig både huvud och fingrar varma.

 

Hur ska man klä sig?

Tänk på varje lager – att klä sig inifrån och ut.

1. Ett underställ som håller huden torr (syntet eller ull, ej bomull). 

2. Ett eller flera mellanlager som värmer (fleece eller ull). 

3. Sist men inte minst, ett funktionsplagg med membran (ej galon) att ha ytterst. Om plagget behöver vara varmfodrat eller inte beror på utomhustemperatur samt valet av mellanlager. Med en vattentät funktionsjacka eller overall behövs inte galon, vattentätheten i bra funktionskläder är högre än hos galon och fördelen att ha samma kläder i alla väder gör vardagen lättare. 

sydkap.jpg

Reimatec Sydkap Jacka, Bubblegum Pink

Vad är softshell och varför ska man använda det?

Softshell är ett vind- och vattentätt funktionsmaterial som andas och har en mjuk insida. Softshell är det perfekta övergångsplagget då det är varmare än rena skalkläder men lättare och smidigare än vinterfodrat. Tyvärr är vattentätheten inte lika bra som i traditionella funktionskläder eftersom vatten kan läcka in genom sömmarna. Det fungerar däremot fin fint i alla väder utom ösregn.

 

Vad kommer vara trendigt i höst?

Vill man vara på den säkra sidan så kan man titta på något vi kallar för Reima Originals. Det är klassiska modeller såsom Stavanger och Gotland, enfärgade overaller i nertonade jordnära färger med tidlös päls på kragen eller 3-i-1 jackan Sydkap. Vilket är en retro skaljacka med löstagbar innerjacka. Den här typen av plagg är alltid aktuella och storsäljare år efter år, tillsammans med uppstickare i form av glada färger och roliga print. Vi ser också att våra skor uppskattas för sin rena design. Till exempel Vimpeli, Laplander eller Qing.

Ett varumärke som kan garantera en ansvarsfull tillverkning med så liten miljöpåverkan som möjligt, är idag viktigt när föräldrar väljer kläder till sina barn. Där kan vi på Reima känna oss trygga med att vi ligger i framkant på alla fronter. Att de dessutom är funktionskläder i en kvalitet som tål att ärvas – gör det till ett bra val både för miljön och plånboken. Att barnen dessutom är varma och torra i alla väder blir en bonus.

stavanger-laplander.jpg

1. Reimatec Stavanger Overall, Navy 2. Reimatec Laplander Vinterkänga, Navy

Avslutningsvis, kan ni ge oss topp tre bästa produkterna från Reima?

1. Stavanger. Klassisk overall i funktionsmaterial. Den är både slitstark, varm och testvinnare år efter år.

2. Taitoa. Ett underställ som är perfekt för känsliga barn eftersom det är gjort i en mix av merinoull och bambu. Ullen värmer och bambun är extra mjuk mot huden.

3. Vimpelli. En varmfodrad vinterstövel som är lätt, smidig och vattentät.

4. Beringer & Heiberg. Dunjackor i borstad, vattentät kvalitet med löstagbara ärmar så att den även kan användas som en väst. Innovativt material som lagrar extra mycket värme tack vare karboniserat kaffe. (Det var svårt att bara lista tre artiklar!)

 

Förra året hade Reima funnits i hela 75 år. Vill du läsa mer varumärket kan du trycka här och vill du komma till hela Reimas sortiment kan du trycka här.