• Regntäta kläder

    Vem klarar sig en svensk sommar utan regnkläder?! Här kan du läsa om vattenpelare, 
    andningsförmåga och tejpade sömmar – så att du är redo när skyfallet kommer!

  • Om regntäta kläder

    I ett land som Sverige är vattentäta plagg oumbärliga, särskilt när man, som barn ju ofta gör, leker utomhus många timmar i sträck! Vi kommer här att gå igenom egenskaperna hos ”hard shell” (eller skalkläder) och klassiska regnkläder, skillnaderna mellan dessa, de olika materialens fördelar och nackdelar samt de viktigaste sakerna du bör tänka på när du är på jakt efter vattentäta kläder till ditt barn.  
     

    Är det vattentätt?

    Oavsett vilka slags regnkläder du är på jakt efter är det viktigaste såklart vattentäthet! Skalan som visar hur regntätt ett material är kallas vattenpelare, vilket visar mängden av vatten i millimeter som en kvadratcentimeter av materialet kan motstå innan vattnet tränger igenom. Man brukar säga att materialet är vattentätt när vattenpelaren är över 2000 mm, men när det kommer till lekfulla barn som älskar att vistas i skog och mark rekommenderar vi att du skaffar ytterkläder  med vattenpelare på minst 10 000 mm för att vara säker på att ditt barn är lika varmt och torrt när du hämtar det som när du lämnade det! 

    TIPS! Håll utkik efter plagg med tejpade sömmar för att vara säker på att ytterplagget är helt vattentätt
    även i sömmarna. 
     

    Andningsförmågan är viktig

    När barn springer runt och leker är det viktigt att ytterkläderna andas, eftersom de annars lätt blir kalla och fuktiga. Andningsförmågan har en lite komplicerad måttskala, som beskriver hur snabbt fukt tränger igenom materialet under ett dygn. Den avläses dock enkelt – ju högre tal, desto bättre andningsförmåga! Fukten mäts i gram, och andningsförmågan skrivs därför ut som g/m²/24 h. Vilken andningsförmåga som är lämplig beror på plagget och användningsområde, men en  tumregel är att 3000–5000 g/m²/24h är lämpligt på plagg för en hög aktivetetsnivå. 
     

    Klassiska regnkläder

    Alla kan nog se ett par klassiska regnbyxor framför sig. Helt i gummi, som visserligen är helt vattentätt och håller barn torra, men som också är svåra att springa och leka i, och som fort blir fuktiga och obekväma. Detta beror på andningsförmågan, som sällan är särskilt hög i dessa klassiska regnkläder. De passar därför bäst vid aktiviteter utan så mycket rörelse, som i en cykelstol eller en under en lugn promenad. Dessa regnkläder är också ofta billiga och lätta att få tag på i många  lika färger, som lyser upp vilken grå höstdag som helst!
     

    Att tvätta klassiska regnkläder

    Det räcker ofta att torka av regnkläder med en fuktig trasa, men vid svåra fläckar rekommenderar vi att de tvättas utan blek- eller sköljmedel och med ett tvättmedel utan enzymer. Och så klart – läs alltid tvättråden på plagget! 

  • Fördelar

    • Vattentäta

    • Priset

    • Många utseenden och färger
     

    Nackdelar

    • Låg andningsförmåga

    • Låg rörlighet

     


  •  

  • Om hard shell

    Hard shell är ett namn för vattentäta kläder som används som ett yttre lager utanpå t.ex. vindjackor eller byxor. Hard shell-plagg är ett bättre alternativ till klassiska regnkläder om du rör på dig mycket – de har högre andningsförmåga och gör därför att de kan användas längre utan att bli kalla och svettiga. 
     

    Membran och ytbehandling

    Förenklat kan man säga att det finns två sätt att göra hard shell-kläder vattentäta på. För det första med en ytbehandling, eller coating, som appliceras på plagget och hindrar fukt från att tränga igenom. Detta ger en god andningsförmåga och är oftast billigt, men har den nackdelen att vattentätheten sjunker med tiden om plagget inte ytbehandas på nytt. Det är därför ett bra val till små barn som snabbt växer ur sina kläder, men kanske mindre bra om du köper plagg som är tänkta  att användas under lång tid. Membran är istället ett extra lager innanför plaggets utsida, som hindrar vätska från att tränga in till de inre lagren. Det mest kända märket är kanske Gore-Tex, ett patenterat membran med vattenpelare på 28 000 mm. Andra märken har sina egna membran, som ReimaTec, med samma egenskaper. Den största fördelen med vattentäta membran är att de är väldigt slittåliga, och tål många tvättar innan vattentätheten påverkas. Nackdelen är som vanligt priset – plagg med membran är oftast dyrare än de med endast ytbehandling. 
     

    Att tvätta hard shell

    Hard shell-plagg bör tvättas ofta, gärna en eller två gånger i månaden, eftersom svett och fett från huden bryter ner plaggets andningsförmåga, speciellt i plagg med ytbehandling. Som vanligt är det viktigt att först och främst titta på plaggets tvättråd innan du slänger det i maskinen. De flesta hard shell-kläder ska tvättas i 30–40°C, men bör tvättas med tvättmedel utan enzymer, eftersom dessa påverkar vattentätheten. Undvik även blek- och sköljmedel för att öka livstiden på  kläderna! Innan du tvättar ytterkläderna bör du se till att lossa alla lösa band och snören, stänga alla dragkedjor och vränga ur fickorna, för att plagget ska hålla så länge som möjligt. Ytbehandlade plagg bör impregneras på nytt efter några tvättar, för att hålla plagget vattentätt. Fråga i närmaste sportbutik om du är osäker på vilken impregnering du bör använda! 

  • Fördelar

    • Vattentätt
    • God andningsförmåga
    • Hög rörlighet
     

    Nackdelar

    • Vattentätheten sjunker efter tvätt (ytbehandling)
    • Priset