Barnvagnsguiden


Välkommen, föräldrar! Här kan ni hitta information som kan vara bra att ha i jakten på en ny barnvagn som passar just er familj. Som till exempel vilka modeller som finns, vad som kännetecknar dem och vilka användningsområden de har.

 

 • blank.png
 • blank.png
 • 2021-barnvagnsguiden-duovagn-SE.jpg

 •  

  rosa-streck_final.jpg

  En duovagn är en barnvagn med separat sittdel och liggdel. Du kan använda duovagnen hela vägen från att barnet är en liten baby tills det blir större och vill sitta upp och se omvärlden. Se alla duovagnar

 • plus_final.jpg

  Lång användningstid.
  Stabil sittdel & rymlig liggdel.
  Många modeller är kompatibla med babyskydd.

 • minus_final.jpg

  Bytet mellan ligg- och sittdel kräver viss montering.
  Måste oftast ta av ligg-/sittdelen när vagnen ska fällas ihop.

 • arrow.png

 • MER INFO OM DUOVAGNAR

  Duovagnen är en modell med separata sitt- och liggdelar. Den har därmed samma användningsområde och grundläggande fördel som kombivagnen: den kan användas från det att ditt barn är nyfött ända till dess att barnvagnstiden är förbi, vilket innebär sparade pengar för familjen.

  Duovagnen är dock något annorlunda vad gäller de specifika funktionerna. Här placerar du nämligen inte en mjuklift i sittdelen, utan du byter ut delarna helt och hållet.

  Det krävs med andra ord ett visst mått av montering när du har en duovagn. Men monteringen är långt ifrån avancerad – i regel så är det bara att klicka i och ur de olika delarna.

  Liggdelen på en duovagn är något större än en vanlig mjuklift, eftersom den inte behöver passas in i en sittdel. Den är också mer stabil och lite mysigare för ditt lilla barn att krypa ihop i. Det innebär dock att den inte är riktigt lika enkel att bära med sig som en mjuklift.

  Sittdelen/sätet på en duovagn är ofta vändbart. Du kan alltså välja själv om ditt barn ska sitta vänd framåt eller bakåt.

  Tilläggas bör också att en duovagn vanligtvis också kan användas med ett babyskydd. Den här lösningen refererar man gärna till som ett “Travel System”. Du kan alltså köpa till ett babyskydd som ett tillägg till vagnen, och du klickar enkelt fast dem i ramen med de adaptrar som ingår eller som finns att köpa till. Det här kan vara en mycket praktisk lösning för familjen. Man slipper till exempel att väcka ett sovande barn när bilfärden är över – istället är det bara att lossa babyskyddet från bilen och fästa den i barnvagnen istället. Kontrollera bara att babyskyddet och barnvagnen är kompatibla med varandra!

  Med en duovagn kan du med andra ord slå flera flugor i en smäll och få en barnvagn som täcker familjens alla behov i olika sammanhang genom hela barnvagnstiden. I den här vagnkategorin hittar du många snygga och fantasirika designer, fina textilier, färger och tillbehör – allt för att du ska kunna hitta det som passar just dig.

 • 2021-barnvagnsguiden-kombivagn-SE.jpg

 •  

  rosa-streck-test.jpg

  Kombivagnar har en fastmonterad sittdel med justerbar rygg, och kan användas ihop med en lös mjuklift. På så sätt kan kombivagnen användas under hela ditt barns barnvagnsperiod.
  Se alla kombivagnar

 • plus_final.jpg

  Lång användningstid.
  Väldigt lätt att bära/lägga i mjukliften.
  Lätt att sätta ihop.
  Justerbart rygg- och fotstöd.

 • minus_final.jpg

  Mjukliften är något mindre än duovagnarnas liggdelar.
  I och med att liften är mjuk är den också lite mindre stabil än en liggdel till en duovagn.

 • arrow.png

 • MER INFO OM KOMBIVAGNAR

  Kombivagnen passar dig som vill ha en robust och stabil vagn som samtidigt är tålig och lätt att hantera. En vardagsvagn, helt enkelt.

  Kombivagnar har större och stabilare hjul än till exempel en sulky. Hjulen är ofta, men inte alltid, luftfyllda. Oavsett hjultyp är kombivagnen lämplig på både gatuunderlag och mer ojämn terräng, som till exempel grusvägar, skogsstigar och liknande. Den här vagnmodellen är inte större än att den enkelt kan tas med på bussen eller fällas ihop och läggas i bilens bagageutrymme. Kombivagnar kan ha både fast och vändbart säte/sittdel.

  Kombivagnens största fördel är dess användningstid. Det är en vagnmodell med justerbar rygg och fotstöd, och den kan användas i kombination med en mjuklift som du enkelt placerar i sittdelen när den är nedfälld till ett plant liggläge.

  Det här är inte bara en mycket praktisk lösning för dig som förälder, utan det innebär också att du kan använda kombivagnen redan från födseln och vidare genom hela barnvagnstiden om så önskas. När ditt barn har blivit för stort för mjukliften kan hen självklart även sova i sittdelen när ryggstödet är nedfällt.

  En kombivagn är med andra ord väldigt lik en sittvagn, den har bara några extra tilläggsfunktioner som låter dig använda den som en liggvagn när ditt barn är riktigt litet.

  Man kan säga att en kombivagn är en vagn man “köper med huvudet”, alltså ett funktionellt, rimligt och praktiskt alternativ – en vagn som gör det den ska. Det betyder dock inte att vagnens utseende behöver bli lidande. Det finns många fina kombivagnar på marknaden!
   

 • sitt-bild.jpg

 •  

  rosa-streck_final.jpg

  En praktisk barnvagnsmodell för vardagsbruk. Sittvagnen har ofta en nätt och sportig design. Vad gäller funktion så ligger sittvagnen mellan den enklare sulkyn och den mer robusta duo- eller kombivagnen. Se alla sittvagnar

 • plus_final.jpg

  Stabilare hjul än de mindre sulkyvagnarna.
  Fungerar bra i både stadsmiljö och lite tuffare terräng.
  Enkel att fälla ihop/lagra/frakta.

 • minus_litetext.jpg

  Begränsad användningstid/anpassad för lite äldre barn.
  Inte särskilt väl lämpad som sovvagn.

 • arrow.png

 • MER INFO OM SITTVAGNAR

  En sittvagn är en bra barnvagnsmodell om du har ett lite större barn. Det är i huvudsak en vagn att sitta upp i, och är därför inte lämplig för spädbarn eller barn som gärna vill sova under utflykten. Därmed har sittvagnen ett användningsområde som till viss del överlappar vagnarna i sulkykategorin, men sittvagnen är mer robust, har större hjul och erbjuder generellt sett mer stabilitet.

  Man kan säga att den här vagnmodellen befinner sig mellan sulky- och kombivagnskategorin. Den har en del av sulkyns lätthanterlighet samtidigt som den också har en del av kombivagnens stabilitet och bekvämlighet – utan möjligheten att använda vagnen som liggvagn.

  En sittvagn kan ha både tre och fyra hjul, fasta eller svängbara framhjul och fasta bakhjul. Sätet är oftast framvänt och inte vändbart. Den gemensamma nämnaren för alla sittvagnar är att de har ett sportigt utseende och att de är enkla att hantera. Den här barnvagnstypen har dessutom ofta en rymlig varukorg, vilket såklart kommer väl till pass när du handlar.

  Några sittvagnar är möjliga att använda i kombination med babyskydd. Det blir möjligt tack vare adaptrar som antingen ingår eller kan köpas separat – ta bara av sittdelen och klicka i babyskyddet, och vice versa. Den här lösningen kallar man ofta för “Travel System”.

  Sittvagnen är alltså en praktisk vardagsvagn som passar perfekt så länge du inte är i behov av funktioner som passar till riktigt små barn eller vill att ditt barn ska kunna sova längre stunder i vagnen. De är lätta att ta sig fram med på de flesta ställen som vardagen kräver, är behändiga i kollektivtrafiken och kan utan problem lastas in i bagageutrymmet på en bil.

 • 2021-barnvagnsguiden-sulky-SE.jpg
 •  

  rosa-streck_final.jpg

  En nätt och händig barnvagnsmodell. En sulky väger lite, kan fällas ihop och bli mycket kompakt, och passar därför extra bra i trånga stadsmiljöer och på resande fot. Se alla sulkys

 • plus-litetext.jpg

  Liten vagn.
  Väger lite.
  Lätt att fälla ihop.
  Perfekt på resan.

 • minus_litetext.jpg

  Små hjul i solid plast/gummi, inte lika lämpliga för ojämt underlag.
  Mindre robust än andra barnvagnsmodeller.

 • arrow.png

 • MER INFO OM SULKYS

  Sulkyn är den minsta, lättaste och mest spartanska av barnvagnsmodellerna. Den är en sittvagn för lite större barn som egentligen kan gå själva när ni är ute på äventyr – en avlastningsvagn, kan man säga.

  En sulky har små, punkteringsfria hjul i gummi eller plast som ofta är helt svängbara (med lås) för att vagnen ska vara extra enkel att manövrera i trånga stadsmiljöer och i kollektivtrafiken, till exempel. Den här hjultypen kallas ofta “Swivelhjul”.

  Det här gör förstås sulkyn till en väldigt bra resevagn – det är bara att fälla ihop den och lägga den i bilen. Vissa sulkymodeller är till och med så små att de kan tas med som handbagage på flyget. Vi rekommenderar dock att man kontrollerar det med flygbolaget i förväg.

  I sulkykategorin finns den klassiska sulkyn, syskonsulkyn och paraplysulkyn..

  Syskonsulkun är, som namnet avslöjar, en syskonvagn, men med samma användningsområde och specifikationer som en vanlig sulky: en lätt, inte allt för robust stads-/resevagn som är bra att ha när de små blir trötta i benen.

  Paraplysulkyn är en extra liten och extra lätt sulky. Den här typen av sulky har en tunn ram och är inte den stabilaste av vagnar, men blir istället extra kompakt när den fälls ihop och kan utan problem bäras med bara en hand.

  För att få till en så lätt och kompakt vagn som sulkyn går det inte att ha med särskilt många justeringsmöjligheter. Handtaget är ofta fast, och ryggstödet kan i regel bara vinklas lite bakåt för att ge ditt barns nacke lite avlastning. En sulky har oftast inget fotstöd, och har den det finns fotstödet i regel bara där för att kunna förlänga sätet något.

  När det gäller utseende, textilier, färger och mönster är sulkykategorin lite extra spännande. Det är här barnvagnen blir något mer än bara en barnvagn. Det går att hitta många smarta och originella utföranden, och suffletterna har ofta snygga mönster i fina färger.  

 • 2021-barnvagnsguiden-syskonvagn-SE.jpg

 •  

  rosa-streck_final.jpg

  För familjer med tvillingar eller syskon nära i ålder. Syskonvagnar kan ha olika utformning med varierande sätesplaceringar och kombinationsmöjligheter. Vissa modeller har även liggdel. Se alla syskonvagnar

 • plus_final.jpg

  Fraktkapacitet.
  Många modeller är kompatibla med babyskydd.
  Många olika modeller tillgängliga.

 • minus_litetext.jpg

  Storleken. En syskonvagn är nödvändigtvis större än vanliga barnvagnar.

 • arrow.png

 • MER INFO OM SYSKONVAGNAR

  Syskonvagnens funktion är uppenbar: att frakta syskon/två barn. Och en gång var det kanske så simpelt, att en syskonvagn bara var en syskonvagn. Men undersöker man den här kategorin lite mer idag så ser man snart att det finns många olika varianter, funktioner och lösningar att välja mellan.

  En syskonvagn kan vara så nätt och liten som det bara går, med små punkteringsfria och roterbara hjul som en vanlig sulky, fast med plats för ett barn till, eller så kan den ha stora lufthjul och en mer robust och stabil design som gör att den till och med kan användas som joggingvagn.

  Syskonvagnssortimentet erbjuder också flera olika varianter vad gäller sätesplacering.

  Vissa syskonvagnar har en standardlösning med två sitsar bredvid varandra, medan andra har sitsarna placerade efter varandra, den ena lite över och den andra lite under. De flesta moderna syskonvagnar har dessutom individuellt justerbara ryggstöd, och många modeller har vändbara sitsar som låter barnen sitta vända mot varandra

  Utöver detta har vi också syskonvagnar som kan användas med ligg- och sittdel samtidigt, vilket gör det möjligt att använda vagnen till barn i lite olika åldrar. En syskonvagn är med andra ord inte begränsad till att bara vara en tvillingvagn.

  Många modeller är kompatibla med babyskydd. Den lösningen refererar man gärna till som ett “Travel System”, vilket enkelt sagt innebär att du kan klicka i och ur olika delar på vagnen med hjälp av särskilda adaptrar som antingen ingår eller köpes separat. Det här kan vara väldigt praktiskt om vill bära ditt sovande barn från bilen till barnvagnen eller tvärtom – bara ta ut babyskyddet ur bilen och placera det på syskonvagnen istället.

  En syskonvagn är en vagntyp som man på många sätt känner igen från de andra barnvagnskategorierna, med fördelen att den kan användas till två barn.

  Syskonvagnskategorin erbjuder vagnar i många snygga modeller, med olika suffletter, tyger, mönster och färger.

 • 2021-barnvagnsguiden-sportvagn-SE.jpg

 •  

  rosa-streck_final.jpg

  I sportkategorin finns jogging- och cykelvagnar. De här vagnarna är fullgoda vardagsvagnar, men deras särskilda extrafunktioner gör dem perfekta för sportiga aktiviteter tillsammans med barnen. Se alla sportvagnar

 • plus_final.jpg

  Robust vagn som fungerar bra i terräng.
  Med tillägg kan de flesta sportvagnar även fungera som cykel- och skidvagn. Fungerar även som vardagsvagn.

 • minus_final.jpg

  Storleken. Något större och otympligare än vanliga barnvagnar.
  Ej lämplig för riktigt små barn.

 • arrow.png

 • MER INFO OM SPORTVAGNAR

  Med barn berikas livet för föräldrarna, därom finns inga tvivel. Samtidigt är det naturligtvis så att en del saker blir lidande, som till exempel träning. Med jobb, hämtning på förskolan, matlagning och lek är det inte så lätt att hålla liv i en träningsrutin.

  Känner du igen dig kan en joggingvagn vara lösningen för dig. En joggingvagn är en robust vagnmodell med sportig design som gör den enkel att manövrera.

  Joggingvagnarna är trehjulsmodeller med ypperlig dämpning för manövreringens skull, och hjulen är stora och fyllda med luft för att färden ska bli så bekväm som möjligt för den lille passageraren.

  Många joggingvagnar har swivelhjul framtill, alltså ett hjul som kan rotera 360 grader, som gör att du slipper luta vagnen för att svänga. Hjulet är dock utrustat med ett lås, om du vill ha lite mer stabilitet på joggingturen.

  Joggingvagnar finns som både singelvagn och syskonvagn, och de fungera också som fullgoda vardagsvagnar. De är dock inte lika små och smidiga som till exempel en sulky eller en sittvagn.

  Vill du ha ännu fler träningsmöjligheter med din barnvagn kan du satsa på en cykelvagn. I den kategorin hittar du bra och mångsidiga barnvagnar. Cykelvagnar finns även de som både singel- och syskonvagn, och de är enkla att montera på en cykel. De har ofta tilläggspaket som gör det möjligt för dig att också använda cykelvagnen som en vanlig promenadvagn, joggingvagn eller skidvagn.

  Cykelvagnar passar riktigt bra som vanlig sittvagn i öppna miljöer, men i kollektivtrafiken är de på grund av sin storlek lite besvärliga. Den här typen av vagn har i regel ett fast säte och ett ryggstöd som inte går att justera. Cykel- och joggingvagnar är därför inte lämpade för riktigt små barn.

  Både joggingvagnarna och cykelvagnarna kan fällas ihop och fraktas i bilen. Men storleken kommer man inte ifrån. Särskilt cykelvagnar kräver en bil som har ett bagageutrymme som inte är minimalt.