Frågestund: ställ dina frågor till besafe

Som många av er säkert vet så är BeSafe en ledande producent och leverantör av bilbarnstolar. Företaget lägger stor vikt vid utbildning och jobbar aktivt med att barn ska färdas säkrare i bil.

Alla BeSafe har bilbarnstolar produceras i Norge och har gjort det i snart 20 år.  Under åren har många av dessa belönats med toppbetyg, nu senast BeSafe IZI Kid X3 Isofix, i ViFöräldrar och Råd och Rön.

Nu på fredag kommer Magnus från BeSafe finnas på plats för att svara på alla Dina frågor rörande bilbarnstolar, barnsäkerhet i bil och vad Du bör tänka på när du köper bilbarnstol.
Ställ din fråga senast onsdagen den 16 november för att vara säker på att du får svar! (Skriv din fråga i kommentarsfältet till detta inlägg).

 

Här kommer svaren:

Karin

Varför kan det inte tillverkas en bilbarnstol där barnen faktiskt kan sitta bakåtvänd tills dom är 4 år?!?! Vet inget barn som har suttist tills det fyllt 4 år eftersom stolarna är för små.

 

Hej Karin

Olyckligt att höra att ni anser att det är så här. Vi vet att det absolut finns barn som sitter tills man är fyra, till och med längre än så. Givetvis är det väldigt individuellt hur fort och hur mycket barnen växer under de första fyra åren av våra barns liv. För alla är det inte möjligt att få plats så länge.

Det som dock ska tilläggas i sammanhanget är att det nästan alltid är benutrymmet som tar slut, vikten på stolen eller höjden på ryggen är sällan skälet till varför barnen måste byta stol.

Notera att vi givetvis håller med om att det finns fall då man inte får plats. Samtidigt vill vi passa på att nämna att det många gånger också är som så att föräldrar anser att barnen vuxit ur stolen trots att det finns gått om plats kvar. Ett barn kan utan problem sitta med böjda ben. Det påverkar inte säkerheten alls.

Ytterligare kan man tillägga att för er som använder BeSafe iZi Kid: Denna stol har sin frontbygel som pumpas ut från bilstolen för att ”låsa” fast trepunktsbältet. När det blir trångt för benen, montera loss stolen, pumpa ut frontbygeln längre och montera sedan fast stolen igen. Detta leder till att man genererar mera benutrymme efterhand. Detta förutsätter dock att bilen är stor nog för att tillåta en bilstol att växa på djupet. Bifogat finner ni även en bild, ett bra exempel på ett barn som ännu inte vuxit ur stolen trots att de flesta föräldrar förmodligen hade ansett det.

Rent juridiskt har man vuxit ur stolen när barnet överskrider viktgränsen på stolen eller när toppen på öronen är i linje med högsta punkten på stolen.

 

Tove

Jag har en son som snart är 2 1/2 år. Han sitter baklänges i bilen men är nu så lång att det börjar att bli trångt för fötterna. Kan jag vända stolen så han sitter framåt? Eller är det för tidigt?

 

Hej Tove

Din fråga ligger lite i linje med svaret på föregående fråga. Rent juridiskt finns det inget som hindrar oss svenskar från att göra som i resten av Europa. Vända på våra barn redan vid ett års ålder.

Varför vi i Sverige har en annan mental inställning till hur barn ska färdas i bil är pga NTF och VTI. Med hjälp av VTI:s krockbana och krockdockor har vi sedan 70-talet gjort egna krocktester där mätinstrumenten i krockdockan suttit i nacken/huvudet istället för i bröstet. (Som det är i resten av världen).

Med hjälp av den kunskap VTI förmedlar vet vi idag att det är 5 gånger säkrare att färdas bakåtvänt. I vår värld, som producenter och leverantörer av en säkerhetsprodukt som bilbarnstolar, måste säkerheten alltid få gå före komfort. Vi förstår att det blir trångt men att sitta med böjda ben är alltid bättre än att vända på sitt barn. Visst är det olyckligt att man ibland inte kan få bägge, ofta kan man även det men i vissa fall måste tyvärr det ena offras och då anser vi att säkerheten måste gå först. Vi vill aldrig se något barn yngre än fyra år sitta framåtvänt men samtidigt vet vi att det är en något naiv inställning då det inte alltid går.

Cissi

Hej! Jag undrar varför är IziKid inte godkänd till 25 kg? Det är ju en ganska liten stol, kort rygg och bara godkänd till 18 kg. Har BeSafe inga planer på att göra en större bakåtvänd stol? Som blir godkänd till 25 kg och är högre i ryggen så att den funkar bakåtvänt till ca. 125 cm/6 år? Eller ser ni ingen mening med att barnen åker bakåtvända efter 18 kg? Mvh/cecilia  

 

Hej Cissi

Detta är en väldigt viktig och bra fråga. Jag är även rädd att frågan kräver ett väldigt långt svar, men ska göra mitt bästa för att hålla mig någorlunda kort. På marknaden idag hittar man bakåtvända stolar till antingen 18 eller 25 kg. Reglementet vi följer har krockdockor vars vikt och längd motsvarar en treåring respektive en sexåring. Sedan Sverige blev en del av EU följer vi något annorlunda regler än vi var tvungna till tidigare. Tidigare hade vi i Sverige en egen godkänningsstandard (T-godkännandet) som löpte parallellt med det vi följer idag. (ECE R44-04). Som jag tidigare nämnt var skillnaden den att i det svenska testet mättes belastningen i krockdockans nacke istället för bröst. T-godkännandet försvann Maj 2008. BeSafe iZi Kid kom för första gången till marknaden under 2004. Ända fram till och med Maj 2008 var stolen godkänd till 25 kg då den hade den godkänningen via T-godkännandet. När det nu endast är ECE-reglementet vi följer är det 18 kg som gäller. Skälet till detta är att iZi Kid, till skillnad mot dess flesta konkurrenter, är byggd ovanpå ett underrede som leder till att barnet sitter mycket högre i denna stol. Detta är ett medvetet val då vi hävdar att en stor säkerhetsaspekt är att hålla barnen nöjda. Genom att de sitter så högt som de gör kan barnen redan från början i denna stol se ut genom bilrutan och på så sätt hållas mera nöjda. Likaså leder den höga placeringen av barnen att ifall man skulle utsättas för en sidokollision sitter barnen så pass högt att sannolikheten med råge ökar att nosen av bilen inte träffar på barnet utan istället tränger in under barnet.

Vad är då skillnaden i T-godkännandet mot ECE-reglementet som gör att stolen blir godkänd olika länge i de olika reglementena?

I ECE R44-04 finns det något som kallas en övre begränsningslinje. Detta är ett mått från bilsätets högsta punkt – rakt upp i luften. Måttet på linjen är 80 cm. (För övrigt samma mått som det är i baksätet på en Audi TT). Denna ”osynliga” punkt blir under testet sedan ett simulerat innertak. Om krockdockans huvud, under krocken, går över denna linje betyder det att dockan har slagit huvudet i taket och därför blir stolen ej godkänd. När man testar iZi Kid X3 med krockdockan som är 6 år gammal. Då är dockan även lika lång som en 6 åring i snitt är. Då går tyvärr huvudet över denna linje och stolen blir därför inte godkänd. I T-godkännandet (sverige) ansåg man att det sunda förnuftet hos föräldrarna räcker, för att man inte ska sätta ett barn runt 120cm långt i en stol om man har ett så lågt i tak att barnets huvud går i. Därför togs denna regel bort och därför var stolen godkänd i det reglementet

Det man dock ofta glömmer i denna diskussion är den faktiska siffran på när ett barn i snitt är 18kg tungt. Enligt Folksam ligger kurvan för när man väger 18 kg på en ålder kring 4 och ett halvt år. (Notera att detta är snittet så givetvis finns det en och annan som ligger över kurvan). Detta leder till att i verkligheten är det väldigt sällan ett problem. Men trots att jag jobbar för BeSafe inser jag den mentala styrkan i att välja en stol som på pappret går använda längre. Trots att det i verkligheten sällan är vikten utan benutrymmet som är den avgörande faktorn för när man väljer att vända på sitt barn.

 

Sofia

Hejsan!Har en 7 månaders dotter och snart börjar det bli dags att byta ut babyskyddet till en vanlig bilbarnstol.Vad ska man tänka på vid köp av stol? Hur barnet sitter i stolen?Hur ser du på enbart bakåtvända stolar eller kombistolarna som du kan vända framåt när barnet blir äldre? För- och nackdelar. Vilken är bäst att satsa på?Just nu är hon ca 70 cm lång och väger nästan 8 kilo. När kan jag byta bort babyskyddet?

Med vänlig hälsning, Sofia

 

Hej Sofia

Det var många frågor. Hoppas jag lyckas svara på alla.

Jag börjar med den sista frågan. Att åka bakåtvänt, det hoppas jag att vi alla är överrens om är det säkraste alternativet. Vad är då skillnaden på ett babyskydd och nästa steg? Babyskydd bör alla använda, däremot går meningarna isär när du ska byta till nästa steg. För att säkerställa ditt barns färd i bil är det viktigt att barnet har en rygglutning som gör det möjligt för barnet att somna med huvudet bakåt, in i bilbarnstolen istället för framåt och ut ur stolen. När ditt barn kan sitta utan stöd, när barnet kan stabilisera sin nacke själv. Då finns det i vår mening inte längre någon poäng med att stanna kvar i babyskyddet utan det är fullgott att byta till nästa steg. Då man kan stabilisera sin egen nacke sitter man faktiskt säkrare i nästa steg då den stolen har en rakare rygg. Desto rakare man sitter i ryggen, desto större yta har man att fördela belastningen på vid en olycka. Vänta därför inte med att byta utan byt direkt när barnet är så pass stabil.

Vad man ska tänka på är givetvis något individuellt. Beroende på familjesituationen och storlek på bil m.m. finns det ingen gyllene regel där man kan påstå att en och samma stol alltid är bäst. Men för att ge lite tips på vägen vill jag nämna lite olika poänger. Har man ISOfix i bilen, då vill vi givetvis rekommendera en sådan stol. Det finns många fördelar men för att nämna ett par så underlättar en sådan stol väldigt mycket om man ofta tänker flytta stolen mellan olika bilar. Monteringen blir mycket enklare då man har en mekanisk fastlåsning istället för bilbältet. Likaså slipper man underförankringsband i vissa sådana fall. Det är även i min mening viktigt att välja en stol med justerbar sittvinkel då barnets kropp beter sig olika beroende på ifall barnet är vaket eller inte. För mig som jobbar för BeSafe blir givetvis dessa svar något vinklade men jag vill även passa på att rekommendera en stol som har lösningar på användarvänlighetsproblem som uppstår. På iZi Kid och iZi kid ISOfix får man magneter i axelbanden som leder till att bältet inte är i vägen när man ska ta i och ur sitt barn. Likaså får man en nackkudde som är justerbar i höjdled, när man höjer på den höjs även internbältet automatiskt vilket betyder att föräldrarna inte själva behöver tänka på dessa bitar. Välj även förslagsvis en stol där man efterhand kan anpassa benutrymmet för att säkerställa att man har en stol som går att använda så länge som möjligt.

Sista frågan gällde kombistolar. Jag anser inte att kombistolar är bra. Förutsatt att stolen används bakåtvänt, gör den förhoppningsvis ett lika bra jobb som en renodlad bakåtvänd stol. Men genom att tillåta konsumenten möjligheten att vända på sitt barn vet vi också om att det finns många konsumenter som gör det, och man gör det alldeles för tidigt. Det går även att ifrågasätta ifall man kan producera lika bra bakåtvända bilbarnstolar när man måste anpassa sig kring krav som gäller för en framåtvänd. VTI och NTF går så långt i denna fråga att de rekommenderar endast de stolar som idag har klarat kraven i det frivilliga godkänningstestet – Plustestet. Ännu så länge finns det ingen kombistol som har klarat de kriterierna. Mer info om plustestet hittar ni på ntf.se.

Vissa hävdar att man kan använda sin stol en längre tid genom att välja en kombistol.

Förutsatt att vi alla lyckas hålla våra barn bakåtvända tills de är fyra år fyllda. Vad har man då för nytta av att kunna vända på stolen? Har man vuxit ur den bakåtvänt, pga öronen är i överkant med stolen, ja, då har man ju vuxit ur den framåtvänt också. Då måste man ändå köpa nästa stol, den så kallade bältesstolen, grupp 2/3.

 

Josey

Hej! Min son (3 år) krånglar alltid ut armarna när han sitter i sin bilbarnstol. Eftersom han sitter bakåtvänd i baksätet går det inte att se när han gör det (han vet att han inte får men gör det ändå, alltid). Han lyckas hur hårt vi än spänner bältena.Min fråga är hur pass säker bilbarnstolen är när barnet inte är fast i själva bältena, utan bara med remmen runt midjan.Mvh Josabeth

 

Hej Josey

Jag noterade att det var några som kommenterat ditt inlägg och jag kan inte annat än skriva under på det de skrev. Från flera leverantörer hittar du någon form av bältesclip, den gör underverk för de akrobatiska barn som är lite svåra att kontrollera. Förutsatt att barnet fortfarande sitter fast i ”midjebältet” kommer inte barnet loss helt och hållet men det är inte bra och ingen leverantör kan garantera någon säkerhet ifall inte axelbältena används.

 

Madelaine

Vilken är den säkraste platsen att montera den bakåtvända bilbarnstolen. Jag vet att dem säger att det är i mitten bak, men om där inte är trepunktsbälte?Hur monterar man säkrast två bakåtvända bilbarnstolar om man vill ha det minsta barnet fram (finns ingen airbag)?

 

Hej Madelaine

Det finns absolut de som påstår att mitten bak är säkrast. Tyvärr vill jag vara så jobbig att svara på frågan genom att ställa en motfråga. Vet du vart du kommer krocka? – Det vet man sällan, och beroende på olycka, vart träffen sätts på din bil finns det olika ställen som är olika bra. Därför menar vi på BeSafe att det är säkrast att placera ditt barn där det är smidigast för er i familjen att placera barnet.

I framsätet är väldigt tacksamt att placera bakåtvänt åkande barn då man smidigt kan dra nytta av instrumentpanelen och på så sätt ”hjälpa” trepunktsbältet i dess jobb att hålla stolen på plats. I baksätet måste man göra en fristående montering vilket i vår värld betyder att du måste ha ett stödben på stolen. Stödbenet är substitutet till instrument panel. För de familjer som har två bakåtvända stolar i samma bil är min åsikt att det är smidigast att placera en stolen fram och den andra stolen rakt bakom. Genom att man monterar stolen i framsätet mot instr. panelen ger man den bakomvarande stolen gått om utrymme. Brukar vara både smidigast ur ett monterings- likväl som användarvänligt perspektiv. Då sätter man in barnen från trottoaren och inte ifrån sidan som vetter mot trafiken.

 

Solveig

Hej!När kommer ni med en bakåtvänd stol upp till25 kg? Som även är tillräckligt lång i ryggen för detta?Har både izi sleep och izi kid x3 till barnen, men saknar skyddet för barnen när de blir större, innan de ska sitta i bältesstolen framåtvända.

Hej Solveig

Se svar på frågan från Karin. Där ger jag tips på hur du kan få din iZi Kid X3 att bli djupare. På så sätt får du mera benutrymme till ditt barn. Måttet i ryggen på denna stol ger ditt barn till ca 105-110 cm att få plats på höjden. Jag vill återigen poängtera att snittet för när man väger 18 kg är en bra bit över 4 års ålder (enligt Folksam). Vi menar inte att alla ska hålla med oss men detta betyder att vi inte anser att det gör någon skillnad om stolen är godkänd till 18 eller 25 kg. Det är längden på ditt barn som avgör hur långe du får plats, väldigt sällan vikten.

 

Hanna

Säljs Era bilbarnstolar 0-18 kg både med isofix-fästen och utan. Vi önskar köpa en Besafe men vet inte om den fungerar i min bil. Jag har en Audi A4 årsmodell-02. Är den enkel att flytta mellan bilarna. Vi byter ofta bil på helgen då vi åker i min mans bil.//HANNA

Hej Hanna

iZi Kid finns i två olika utföranden. Den ena (iZi Kid X3) går endast att montera med bilens trepunktsbälte. Den andra heter iZi Kid X3 ISOfix och går endast montera med ISOfix-fästena. Förutsatt att du har ISOfix i bägge bilarna du tänkt ha stolen i vill jag varmt rekommendera den iZi Kid X3 ISOfix. Det blir väldigt mycket enklare att montera då du varken behöver tänka på trepunktsbältet eller underförankringsband då det inte behövs till denna stol. Även den mentala säkerheten ökar då en ISOfix monterad stol alltid måste ha indikatorer som alltid visar rött till dess att den är korrekt monterad. Då visar indikatorn istället grönt och på så sätt får man veta att man monterat den korrekt. Det är en säkerhet man aldrig kan få på en bältesmonterad stol då resultatet blir olika från var gång beroende på hur stark personen som monterar stolen är likaså den teoretiska risken att man drar bältet fel.

 

Yvonne

Hej! Jag har läst allt jag kommit över när det gäller bilbarnsstolar nu i ett par månader för vi ska köpa en stol till vår dotter (hon väger 8,5 kg nu). Er stol verkar vara den säkraste och bästa just nu och vi hade i princip bestämt oss för en X3 Isofixstol men jag oroar mig lite ändå eftersom man i Råd och Röns sista tester hittat något förhöjda halter av polycykliska aromatiska kolväten och flamskyddsmedel. Är detta något ni medvetet använder eller ska ni se över produktionen nu? Kan man räkna med att tryggt kunna köpa en barnstol utan att oroa sig över framförallt det cancerframkallande ämnerna (PAH)? Hur mycket ska man oroa sig? MVH Yvonne

 

Hej Yvonne

Det är jättekul att höra att det lutar åt att bli en BeSafe stol till er dotter. Det är även tydligt att du är bra påläst i området. Allt du skriver är helt korrekt och pga (i vår mening) felaktig bild som kommit ut i samband med råd & rön i Sverige har BeSafe skrivit en pressrelease där vi utförligt svarar på kritiken BeSafe tillsammans med några andra leverantörer fick. Bifogat finner ni länk till vårt svar.

Hoppas ni finner att svaret är fullgott. Annars finns även där kontaktperson för ytterligare förtydligande.

 

http://www.hts.no/se/news/view_news.php?id=268