Jollypanelen: Recension: Joolz Geo Sittvagn

Jollypanelen är Jollyrooms egen bloggpanel, där några av Sveriges mest omtyckta och lästa bloggare ingår. Jollypanelen kommer erbjuda inlägg om exklusiva tester, spännande nyheter, inspirerande artiklar och massor av annat intressant innehåll för dig som förälder.

Elin Edefrid driver Sveriges största barnvagnsblogg där hon testar och recenserar barnvagnar. Hennes bloggområde i Jollypanelen är därför just Barnvagnar, och hennes första inlägg är en recension om sittvagnen Joolz Geo.


 


I samarbete med Jollyroom har jag testat barnvagnen Joolz Geo. Det är en vändbar sittvagn eller duovagn som även går att göra om till syskonvagn. Jag har dock bara testat den som sittvagn till min 17 månader gamla son. Den har körts på många promenader, i affärer, åkt i buss och packat ner den i bilen.

Sittdel:

jollypanelen_barnvagn_joolz_geo_1.jpg

Joolz Geo har en ergonomisk vändbar sittdel som är ställbar i tre olika lutningslägen. Det översta läget är riktigt upprätt och liggläget är helt horisontellt även om liggläget aldrig blir helt plant eftersom sittdelen är ergonomisk, dvs. skålad. Lägena på sittdelen justeras genom att trycka in en rund knapp på varje sida av sittdelsfästet, en lösning som inte är ovanlig men som jag inte är helt förtjust i eftersom det blir tungt att luta sittdelen när man har båda händerna upptagna med att trycka in knapparna. För att vända sittdelen trycker du in de fyrkantiga gråa knapparna på båda sidorna vid sittdelsfästet. Till en början tyckte jag att de knapparna var riktigt tröga och jag fick trycka in en sida i taget och använda båda tummarna för att orka trycka in dem. Nu när jag gjort det väldigt många gånger börjar det bli lite lättare och jag behöver inte ta i lika mycket men gör fortfarande en sida i taget. Även när sittdelen ska klickas i igen behöver man trycka till den ordentligt med kraft för att den ska gå i fästena ordentligt.

Bågen går lätt att knäppa loss på ena sidan och svänga undan. Bågen är klädd med leatherette som sitter tajt och snyggt och som klarar lillens bitattacker utan att det blir märken. Dock är jag inte riktigt förtjust i placeringen av bågen, den sitter väldigt högt och det har hänt att lillen slagit i ansiktet eller halsen i bågen när jag kört upp för någon kant eller över andra ojämnheter. Bågen hade också fyllt sin funktion bättre om den hade suttit lite längre ner då det är väldigt mycket plats mellan sits och båge.

Sittdelen är förvånansvärt rymlig, med en ligglängd på 97 cm ryms min 4-åring på 103 cm utan problem, hon ligger också hyfsat bekvämt i sittdelen. Hon har dock passerat maxvikten som ligger på 15 kg. Även lillen på 17 månader och drygt 80 cm sitter bra i vagnen, till honom kan jag dock sakna uppfällbart fotstöd.

Sele och Sufflett:

jollypanelen_barnvagn_joolz_geo_2.jpg
 

Joolz Geo har en fempunktssele som har ställbar höjd i två olika lägen. Axelbanden går att knäppa loss om man inte vill använda dem men de halkar ändå inte av utan man behöver trycka in spännet för att lossa axelbanden, en riktigt smart lösning. Selen har ställbar längd på alla delar. Det finns D-krokar i sitsen för att fästa extern sele eller sittdyna. Axelmuddarna fästs ihop med kardborre bakom ryggen så att de inte glider ner. Mudden som sitter runt spännet har en knapp så att den går att knäppa fast över spännet. Snyggt och smart för att förhindra att klåfingriga barn spänner upp spännet.

Joolz Geo har en sufflett som är ställbar i tre olika lägen och har en väldigt liten extra solkeps som går att fälla ut. I sittläget täcker suffletten bra, när man fäller ner sittdelen i liggläge och suffletten följer med bak blir dock suffletten lite för kort för min smak och jag har ibland använt en extra solkeps eller solskydd när lillen sovit i vagnen. Det finns också en extra solskärm med inbyggt UV-skydd som tillbehör till Geo, den rekommenderar jag verkligen för att göra suffletten lite längre. Baktill i suffletten finns en vädringsöppning som du öppnar genom att lossa på kardborren och vika fram det bakersta sufflettyget. Vädringsöppningen är också bra placerad för att använda som tittlucka när sittdelen är framåtvänd.

Handtag:

jollypanelen_barnvagn_joolz_geo_3.jpg

Joolz Geo har ställbart teleskophandtag som justeras genom att vrida på metallknappar på sidan av handtaget med tummarna, väldigt lätt att göra. Handtaget är klätt med leatherette med en snygg söm på insidan. det har också en skön något vinklad vinkel. Eftersom Joolz Geo även är en syskonvagn så är handtaget konstruerat så att det förutom att bli högre även blir en bra bit längre när det dras ut, i högsta läget hamnar det riktigt långt ut från vagnen vilket är en fördel om man är lång så att man inte sprakar i men också om man tex. vill använda ståbräda bakom vagnen. I lägsta läget skjuts handtaget in nära vagnen vilket är en fördel om man åker kollektivt med vagnen.

Handtaget kan justeras i sex olika lägen mellan 92-110 cm. Jag upplever vagnen som mer lättkörd ju längre upp man har handtaget och rekommenderar därför vagnen främst till långa föräldrar.

Varukorg:

jollypanelen_barnvagn_joolz_geo_4.jpg

Joolz Geo har en annorlunda varukorg. För det första är den avtagbar och lossas lätt genom att klickas loss med handtagen på sidan. Den har också bärhandtag vilket gör att man lätt kan bära den med sig. Detta har jag tyckt varit en fördel dels om man har packat varukorgen full och ska packa vagnen i bilen, då kan man bara klicka loss varukorgen innan man fäller ihop vagnen. Vi har också använt det när vi lämnat vagnen och har då kunnat klicka loss varukorgen och burit med oss det som är i.

Varukorgen är riktigt stor med ett mått på 61×31 cm och har också en maxvikt på hela 10 kg. Men det finns några grejer som gör att jag ändå inte är helt nöjd med varukorgen. När sittdelen används bakåtvänd i sittläge (vilket är den position jag oftast använder) går fotstödet ner i varukorgen och delar av den samtidigt som det tar upp en hel del av platsen i varukorgen. Du får då ett läge där den främre delen av varukorgen är svåråtkomlig och den delen av varukorgen är väldigt grund så där är det svårt att packa större grejer. Längst bak i varukorgen är det inte mycket plats över och dessutom trillar det ner smuts från barnets skor ner i varukorgen. När vi skulle gå och bada sov lillen på vägen dit och sittdelen var därför i liggläge och vi rymde allt i varukorgen. På vägen hem var han dock vaken och vi tvingades vända sittdelen framåt för att få plats med allt i varukorgen. Detta problem hade lätt kunnat åtgärdas genom att göra fotstödet ställbart så att man kunde fälla upp det när man ville ha bättre åtkomst och mer utrymme i varukorgen. Slutsatsen är alltså att med sittdelen bakåtvänd i liggläge är varukorgen dålig och svåråtkomlig, med sittdelen i viloläge är den okej men med sittdelen i liggläge eller framåtvänd är varukorgen riktigt stor och rymlig. Med liggdelen på vagnen ser varukorgen också ganska svåråtkomlig ut.

Körkänsla och hanterbarhet:

Joolz Geo är en ganska stor och rejäl vagn, den är stadig och något av det första som slår mig när jag kör vagnen är hur bra dämpad den är. Den har fjädring både i chassit och i framhjulen med en bra dämpning och ett skönt gung. Vagnen rullar bra men jag upplever den som lite tyngre att svänga, särskilt när sittdelen är i liggläge blir den tungsvängd. Sittdelen är placerad ganska högt upp med 57 cm från marken till sittytan, den är dock några centimeter lägre än Joolz Day. Höjden gör att man kommer närmre barnet och det är lättare att kommunicera och att kolla till barnet. Det går också att använda vagnen som matstol eftersom den år såpass hög att den hamnar i bra höjd till bordet.

Joolz Geo går riktigt bra på ojämnt underlag som gatsten, grusväg och ojämna gräsmattor. Den har en bra dämpning som gör att det inte blir så skumpigt. Även i riktigt tuff terräng som skogsstigar med mycket rötter och stenar tar den sig fram helt okej utan att det blir särskilt skumpigt. Däremot om det kommer något större hinder som en stor sten så tar det stopp eftersom framhjulen ändå är ganska små. Generellt ändå en bra vagn om man vill kunna ta sig fram nästan överallt utan att det blir skakigt.


För att fälla ihop Joolz Geo måste man vända sittdelen framåt och de knapparna är ganska tröga, men när det väl är gjort är vagnen lätt att fälla ihop. Framhjulen viker sig under vagnen men den står ändå med hjulen neråt och inga andra delar riskerar att bli smutsiga. Den har automatiskt lås ihopfälld som gör att man kan lyfta nästan var som helst. Vagnen väger 14 kg som sittvagn, det gör att det inte är någon lättviktare och jag tycker den är ganska tung att lyfta in i bilen. Jag har dock kört många lättviktare senaste tiden och jämför nog mycket med dem. Det är ingen jättetung vagn, men den är inte särskilt lätt heller. Den tar ändå ganska stor plats ihopfälld, men ryms bra i vår Saab 9-5 på längden.

jollypanelen_barnvagn_joolz_geo_thumb.jpg
 

Sammanfattning och betyg:

Joolz Geo går att köpa som sittvagn, duovagn, syskonvagn eller tvillingvagn till olika kostnader. Jag har den som sittvagn och den kostar då ca 8500 kronor, som duovagn, dvs. med liggdel kostar den ca 10 000 kronor. Geo finns i fem olika färger, denna heter Parrot Blue men det finns även Lobster Red, Turtle Green, Elephant Grey och Hippo Anthracite.

Joolz Geo är en allroundvagn som fungerar bra i de flesta avseenden, både i affärer, i tuffare terräng, att åka kollektivt med och att packa i bilen. Att den går att göra om till syskonvagn är ett plus även om jag inte har möjlighet att bedöma hur den fungerar som syskonvagn. Sittdelen är rymlig och vagnen går att använda från födseln och långt upp i ålder, maxvikten på 15 kg begränsar dock litegrann. Jag rekommenderar Joolz Geo särskilt till långa föräldrar då handtaget är högt och långt ut från vagnen och sittdelen också är ganska hög.

De största nackdelarna med Joolz Geo tycker jag är att den är lite tung att svänga och häva och att fotstödet delar av och tar upp plats i varukorgen när sittdelen är bakåtvänd i sittläge. Suffletten är lite för kort och bågen är väldigt högt placerad.

Jag har valt att ge Joolz Geo fyra av fem i betyg.
 

*En mer utförligare recension finns att hitta på bloggen.*

jollypanelen_elin.png/ Elin, barnvagnsblogg.com.