Att tänka på när du väljer bilbarnstol

Att välja rätt bilbarnstol kan ibland vara lite lurigt. Därför har vi på Jollyroom tagit fram lite tips och tricks som kan vara bra att ha i åtanke när man står inför köpet av bilbarnstol.

När det kommer till valet av bilbarnstol kan och bör man tänka långsiktigt, för att både öka säkerheten och dra ner på utgifterna. Man kan redan innan man börjar testa stolarna ha vissa avgränsningar såsom att bilbarnstolen ska vara E-godkänd (vilket alla stolar som säljs ska vara) men också plustestade. Vilket innebär att de är testade vid kollision och hur väl stolen skyddar barnets övre partier (huvud och nacke). Har stolen genomgått dessa två tester och blivit godkända, så är de också godkända att monteras på alla platser i bilen. Detta möjliggör att man kan behålla stolen längre eftersom i takt med att barnet växer kan man flytta bilstolen till den sits där det finns mest plats, samt att man kan ha den bakåtvänd längre vilket i högsta grad ökar säkerheten. Bilbarnstolar som både är E-godkända men också plustestade är Axkids Bakåtvända Bilbarnstolar Minikid, som kommer i olika färger och är rekommenderade till ca 5 år, vilket också är rekommendationen för hur länge barnen ska sitta bakåtvända. 

bilstolar.jpg

 

När man väl ska spana in bilbarnstolar så finns det även andra tips som man kan ha med sig:


1. Att titta på höjden av ryggstödet
2. Vinkeln på stolen, finns det olika lutningslägen?
3. Ta med bilen vid provtillfälle så att man kan montera stolen på plats och se hur utrymmet i bilen står sig.


Med dessa tre tips kan man se till att minimera risken för att behöva köpa ytterligare en bilbarnstol och på så sätt också spara pengar till annat. När man tittar på höjden av ryggstödet så innebär det att ju högre det är, desto längre kan barnen bli utan att man växer ur stolen och på så sätt ökar man också säkerheten. Med detta går också vinkeln på stolen, allteftersom barnet växer så kan man räta ut stolen för att göra mer plats och har man dessutom med bilen när man ska prova så kan man se hur stolen gör sig i bilen och vilket utrymme som finns.

Flexibilitet är också något som är viktigt för många, och utan att tumma på säkerheten vill vi också rekommendera Britax Vändbara Bilbarnstolar, som alltså går att använda både bakåt- och framåtvända. På så sätt får man tillsammans med de generösa innermåtten också en längre livstid på stolen där rekommendationen sträcker sig till 6 år. Utöver det så är den också lätt, vilket innebär att den är enkel att flytta mellan bilar om man så önskar.

Vändbara stolar britax.jpg

Vändbar svart.jpg

En annan flexibel bilbarnstol är Recaro Bilbarnstol Zero1 som vunnit priser för dess innovation och funktion. Liksom stolarna från Britax så kan den användas både bakåt- och framåtvänd, även om vi rekommenderar att man har den bakåtvänd. Dessutom kan man använda stolen från födseln då ett spädbarnsinlägg medföljer och sedan fram till ca 4,5 års ålder. Därtill är den roterbar (360 grader) vilket gör den ergonomisk och dess säkerhetsindikator assisterar för en säker installation.

reacaro.jpg

Det finns självklart en massa bra tips som man kan ta till sig när man provar ut bilbarnstol, Jollyrooms bilstolsguide tar upp mycket bra och även källan till detta inlägg föräldrarochbarn.se
 

Källa: foraldrarochbarn.se/valj-ratt-bilbarnstol/