Barnsjuksköterskan Eila Hedekvist besvarar era vanligaste frågor!

Förra veckan bad vi er att ställa alla möjliga typ av frågor till vår barnsjuksköterska Eila Hedekvist, Lillugglans BVC. Nedan hittar ni svaren på de på frågor som var mest återkommande.

Vad ska jag göra om jag upptäcker att mitt barn har fått ett fästingbett?
Ta bort fästingen med förslagsvis en fästingsplockare och håll ”insektsbettet” under uppsikt under ett par dagar. Märker du att det verkar irriterat så kan du badda med alsollösning runt om.

Ett enkelt sätt att se om rodnaden växer kring bettet är att markera rodnadens kant med en vanlig bläckpenna. Ser du att rodnaden går utanför ringen ska du uppsöka din vårdcentral.

Hur gammal måste mitt barn vara för att få ta tbe-vaccination?
1 år

Måste nyfödda bebisar även ha mössa när det är sommar och väldigt varmt ute?
Nej, mössa behövs inte om det är varmt ute. Vi rekommenderar istället en solhatt eller någon typ av tunnare ”sommarmössa”. Däremot kan en mössa vara bra för att reglera kroppstemperaturen om det är kallt och blåsigt ute.

Det känns som att mitt barn sover för mycket. Kan det vara farligt?
Det är inte farligt att ditt barn sover mycket. Hur mycket ditt barn sover har med personlighet, tillväxtfas och framförallt vilken ålder ditt barn befinner sig i just nu. Nedan ser ni en bild som beskriver barns generella sömnbehov. Tänk på att bilden bara är rent generellt sätt och gäller därför långt ifrån alla barn.

2018-07-12_Kollage.jpg

(En längre artikel om just sömn kommer att publiceras på trends längre fram. Håll utkik)

Vad är det gula kladdet i mitt barns ögon och hur får jag bort det?
Det gula kladdet i ögonen är för det första inte någonting farligt. Troligen är det bara en trång tårkanal, så börja med att tvätta ögat med ljummet kranvatten. Om ögat blir rött, om det kommer ut långa trådar med kladd och/eller om ditt barn vaknar med igenmurade ögon så bör du kontakta din BVC. Det kan nämligen vara en ögoninfektion.

Kan min bebis vara för överviktig? Finns det något läge då man ska "sätta stopp" och minska på matandet?
En bebis äter regelbundet över dygnet och behöver mycket energi för att växa. Det är svårt att i detalj besvara frågan eftersom att mat och tillväxt är åldersrelaterat och mycket individuellt. Har du en aktiv bebis går det åt mer energi och mat, jämfört med om din bebis är mer stillasittande.

För att förstå hur liten en mage kan vara, jämför vi dem med storleken med några matexempel nedan:

Storlek på en nyfödd bebismage:
Dag 1: Magen är lika stor som en physalis (5-7ml)
Dag 3.  Magen är lika stor en jordgubbe (22-27ml)
1 vecka: Magen är lika stor en limefrukt (45-60ml)
1 månad: Magen är lika stor en tomat (80-150ml)

Generellt kan man säga att det lilla barnet som kräks eller har magknip ibland får i sig för mycket mat. Det lite större barnet som plötsligt går upp i vikt kan istället få i sig för mycket mat. Följer ditt barn sin tillväxtkurva behöver du inte vara orolig. Skulle kurvan avvika så rådfrågar du din BVC sjuksköterska.

Mina bröstvårtor går inåt, vilket gör att det känns omöjligt att amma. Vad kan jag göra åt det?
Du kan försöka att försiktigt dra i bröstvårtan. Prova även gärna en mjölkuppsamlande kopp/luftningskupa. Kupan samlar upp läckande mjölk under amning och mellan amningstillfällena vilket gör att du i alla fall kan ta vara på mjölken trots svårigheter att amma på grund av bröstvårtorna. Amningskupan har en mjuk avtagbar silikonbaksida och kan användas under din BH.

Mitt barn slår andra barn, och ibland även sig själv. Hur ska jag bemöta det?
Ignorera det. Gör ingen stor affär av uppträdandet, utan försök istället att läsa av ditt barn och avled innan slaget kommer. Står du och ser att slaget hänger i luften så gör av avledande manöver. Det kan vara allt ifrån ett glatt tillrop, till klappa händerna. En manöver som får ditt barn att stanna upp, helt enkelt.

 

Varma hälsningar,
Eila, Lillugglans BVC