Hur sent får jag flyga som gravid?

Så här under semestertider är det många som vill resa bort. Är du gravid och ska resa med flyg är det dock några fler saker än vanligt du bör tänka på innan avfärd – i dagens inlägg listar vi fem saker!

Hur länge får du flyga som gravid?
På frågan hur länge du får flyga som gravid skiljer sig mycket från olika flygbolag. Om du tänker flyga under graviditeten bör du i god tid ta reda på vilka regler som gäller för det flygbolag du ska resa med. De flesta flygbolagen tillåter gravida att flyga fram till graviditetsvecka 34–36. Därefter är det oftast inte tillåtet att flyga av säkerhetsskäl. Antalet timmar du får flyga varierar även det, i bland krävs det dessutom läkarintyg. Kolla därför upp vad som gäller specifikt för bolaget du flyger med, Med Norwegian är det till exempel okej att flyga gravid fram max fyra timmar upp till fyra veckor innan beräknat födelsedatum.

Varför får jag inte flyga sent i graviditeten?
Att du inte får eller bör flyga efter ett visst antal gravidveckor är på grund av risken som finns att planet behöver landa om förlossningen sätter igång, vilket flygbolagen vill undvika.

Kan det vara skadligt för barnet att flyga gravid?
Under start och landning uppstår en viss tryckskillnad i planet, vilket oftast märks genom att det slår lock för öronen. Det kan så klart kännas lite obehagligt, men det finns ingen forskning som bevisar att tryckskillnaden påverkar fostret på något sätt.

Är det stor risk för blodproppar?
När man sitter ner en längre stund kan benen lätt svullna upp och eftersom att risken för blodproppar ökar något under graviditeten är det bra att försöka röra på sig under resan för att få igång blodcirkulationen. Ett annat hett tips är stödstrumpor! Den graderade kompressionen förbättrar blodcirkulationen och resulterar i mindre svullnad i fötter och vader.

Hur gör du din resa så bekväm som möjligt?
Att sitta i en flygstol är inte optimalt som gravid. En produkt som faktiskt kan göra resan lite lättare är en amningskudde. Du kan använda den som stöd för magen, nacken, axlar och passar även bra som kudde! Vi har massor av amningskuddar på vår hemsida. En av våra favoriter är bland annat amningskudden från bbhugme. Kudden är framtagen av kiropraktorer som har fokuserat på att använda naturliga, mjuka och miljövänliga material som enkelt formar sig efter kroppen. Dessutom medföljer en lämplig väska så att du kan ta med kudden på resan utan problem.

Det kan också vara bra att berätta för flygbolaget att du är gravid (om det inte redan är allt för uppenbart). Vet personalen om din graviditet har de möjlighet att hjälpa dig så gott det går med vad du än skulle behöva.

Det är väldigt viktigt att se över din försäkring innan du reser. I vanliga fall täcker inte hemförsäkringar sjukvårdskostnader för gravida efter vecka 28, vilket betyder att om barnet föds för tidigt och du skulle behöva vård i ett annat land måste du betala kostnaden själv.

____________________________________________________

@alltagsgewusel

www.babyhjalp.se/kan-gravid/flyga-flygplan/

www.norwegian.com/se/reseinformation/speciella-behov/resa-under-graviditeten/

www.1177.se/liv--halsa/reserad-och-vaccinationer/allmanna-reserad/resa-nar-du-ar-gravid/