Kanelbullens dag - två extra goda recept!

Inför kanelbullens dag vill vi tipsa om två supergoda (och lite annorlunda) recept på de klassiska kanelbullarna. Det här blir ett perfekt tillfälle att baka tillsammans med alla minibagare därhemma. Vi tipsar också om vad som kan vara bra att tänka på inför bullbaket!

Roligt och lärorikt!
Eftersom det är en del att ha koll på så kan det vara bra att läsa igenom receptet från början till slut, så att ni är säkra på att ni har alla ingredienser som behövs. Ta fram alla ingredienser, samt redskap innan ni sätter igång, annars finns det en risk att man behöver leta runt med kladdiga händer. Försök också se till så att arbetshöjden även passar de mindre bagarna.

Inte nog med att det är roligt för barnen att känna sig delaktiga i bakningen så ökar det faktiskt deras motorik och nyfikenhet (som om barn inte var nyfikna nog). De får också träna på att räkna och mäta upp i mått!

Låt oss presentera två härliga, goda och roliga recept på den minst sagt älskade klassiska kanelbullen! Självklart är det bara att byta ut ingredienserna mot glutenfria och/ eller laktosfria alternativ om så önskas.

Kanelbullar i form av våfflor

Kanelbullerecept-3.jpg

Ca 20 – 25 stycken bullar

Bulldeg
75 g margarin eller smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst (för söta degar)
0,25 tsk salt
1 dl socker
1 tsk malen kardemumma
6-7 dl vetemjöl

Kanelfyllning
50 g margarin eller smör
0,5 dl socker
1 tsk kanel

Så här gör ni degen:

  • Smält smör tillsammans med mjölk i en kastrull tills det blir fingervarmt, ca 37 grader.
  • Lös upp jästen i en degbunke tillsammans med det smälta smöret. Häll i mjölk, salt, socker, kardemumma och 2/3 av mjölet.
  • Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Var beredd på att knåda järnet!
  • Tillsätt lite mjöl i taget medan ni knådar tills degen släpper från bunkens kanter, men spara 1 – 2 dl till utbakningen.
  • Strö lite mjöl över ytan så att den inte torkar och täck över bunken med en handduk och låt degen jäsa tills den blir dubbelt så stor, ca 45 – 60 min.

Under tiden degen jäser kan ni passa på att blanda ihop ingredienserna till fyllningen.

Så här gör ni kanelfyllningen:

  • Blanda 50 g margarin eller smör med 0,5 dl socker och 1 tsk kanel.
  • Knåda i resten av mjölet i degen och arbeta runt den i några minuter. Även här märker ni att degen är färdigknådad när den släpper från border och era händer.
  • Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på kanelfyllning ända ut i kanterna.
  • Rulla ihop degen från långsidan, lägg på en plåt och låt jäsa cirka 30 min under handduk.
  • Ta fram valfritt våffeljärn och skär degrullen i cirka 2 cm tjocka skivor.
  • Pensla det varma våffeljärnet med smör och lägg på 2 skivor åt gången och tryck till lite lätt.
  • Grädda skivorna i några minuter tills dem är gyllenbruna.
  • Tiden kan variera från våffeljärn till våffeljärn.
  • Ta ut de färdiga våffelbullarna och pensla med sirap utspett med vatten och strö över pärsocker.

Färdigt! 

 

Daimbullar

Kanelbullerecept-2.jpg

Ca 45 – 50 stycken bullar

Bulldeg
150 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1-1 ½ dl socker
2 tsk malen kardemumma
Ca 1,3 l vetemjöl

Fyllning
150 – 200 g smör (rumsvarmt)
2 tsk vaniljsocker
Ca 300 – 400 gram Daim
(Välj själv hur mycket daimsmak du vill ha)

Så här gör ni degen:

  • Smält smör tillsammans med mjölk i en kastrull tills det blir fingervarmt, cirka 37 grader.
  • Lös upp jästen i en bunke tillsammans med smält smör och mjölk. Lägg sedan i salt, socker, kardemumma och 2/3 av mjölet. Arbeta degen så att den blir blank och smidig.
  • Täck över bunken med en handduk och låt degen jäsa tills den blir dubbelt så stor, ca 45 – 60 min.
  • Knåda i resten av mjölet i degen och arbeta runt i några min.
  • Dela degen i två delar, kavla ut ena delen till en stor rektangel och lägg den andra delen åt sidan.
  • Bred på hälften av smöret och strö över vaniljsockret. 
  • Hacka daimen och strö över hälften av hacket över smöret så det täcker.
  • Rulla ihop degen (från långsidan) och skär i tunna skivor.
  • Lägg på en plåt, antingen i bullformar eller bakplåtspapper.
  • Upprepa proceduren med den andra degbiten. Här använder du alltså andra hälften av smöret och daimhacket. Låt jäsa i ca 30 – 40 min.
  • Pensla på lite uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
  • Sätt in mitt i ugnen, 250 grader, i cirka 7 – 8 min. Klart!

    Färdigt för att mumsas på! 

 

På vår hemsida hittar ni självklart även massor av leksaksmat och kakor, samt all nödvändig köksutrustning som barnen kan tänkas behöva i sin egna små hem och kök!

_____________________________________________________

bliminjast.se/

livethemma.ikea.se/baka-med-barn/