Så väljer du rätt regnkläder

Det börjar bli dags att plocka fram barnens regnkläder, men vilka regnplagg ska man välja? Ett set i galon eller en skaljacka? I dagens inlägg går vi igenom skillnaden mellan galon och skalplagg.

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Även fast vi går mot ljusare tider så kommer vi inte undan regnet. Då är det viktigt att kunna klä barnen i ordentliga och funktionella plagg för utelek, kläder som håller dem varma och torra. För lite regn hindrar inte barnen från att komma ut och leka, snarare kan det bli ännu roligare när ler- och vattenpölarna kommer fram. Men det är här det svåra valet mellan skalkläder och regnställ i galon kommer fram, vad passar just ditt barns lek och behov? Det hjälper vi dig med i dagens inlägg. Nedan har vi listat de främsta egenskaperna hos respektive material. Klicka här för att komma till hela utbudet av regnkläder.

Skalplagg

 • Skalkläder andas tack vare små porer i tyget som ser till att luft och vatten snabbt och enkelt transporteras ut ur jackan. Kläderna under håller sig därför torra om ditt barn rör på sig och svettas.
 • Materialet är följsamt och hamnar inte i vägen under lekens gång.  
 • Tyget är väldigt slitstarkt och klarar de flesta påfrestningar de kan utsättas för.
 • Skaljackor är till för att stå emot både väta och vind, men kan lika väl användas under en fin vårdag.
 • En skaljacka kan användas året om så länge du klär efter lager-på-lagermetoden. Det är alltså bara plaggen under skaljackan som behöver bytas ut så att du under de kalla månaderna ser till att klä barnet med varma plagg, och under sommarhalvåret bara med en sval tröja under jackan.
 • Satsa på ett skalplagg av bra kvalité och med hög vattenpelare. På så sätt kan du förlita dig på att plagget inte släpper igenom vatten och är 100 % vattentäta. (förslag på vattentäta skalplagg hittas under bilderna nedan)

Dessa skalplagg nedan är från Didriksons. För att återskapa vattenavrinningen så är det viktigt att sköta sitt plagg, följ gärna dessa tips.

 • Följ alltid tvättrådet!
 • Syntettvätt tvättas i 40 grader.
 • Använd inte sköljmedel. 
 • Torktumling kan vara osäkert, men är i bland nödvändigt. Tumla då på max 40 grader och max 10 min eller stryck ditt plagg på låg värme (1 prick på strykjärnet) för att på detta sätt återskapa vattenavrinningen.

droppem_780X500.jpg

Didriksons Droppen Jacka, Pollen Yellow

Didriksons Droppen Jacka, Navy Terazzo

droppen_nobi_780X500.jpg

Didriksons Droppen Jacka, Pollen Yellow

Didriksons Nobi Överdragsbyxa, Malibu Blue

Galonplagg

 • Galon är ett 100% vatten- och vindtätt material. På så sätt är ytterkläder av galon väldigt bra när regnet öser ner och ett perfekt hoppa-i-vattenpölar-plagg.
 • Galon behöver ingen impregnering eller annan efterbehandling för att bibehålla sin vattentäthet.
 • Galon är lätt att hålla rent, bara att torka av om smuts skulle fastna. 
 • Galon är slitstarkt och klarar av de flesta lekar.
 • Vänd galonregnkläderna ut och in om de är blöta så kommer de att torka snabbare. 
 • Det finns olika tjocka galonplagg, allt från tunn tricotinsida till tjockare fleeceinsida.

Galon har en tät ytbeläggning som kan begränsa plaggets rörlighet. Därför är det viktigt att se till att hitta galon av bra kvalité. Exempel på kvalitativa galonplagg i ett mjukare och mer följsamt material finns från Didriksons under bilderna nedan.

Didriksons_stormman_780X500.jpg

Didriksons Stormman Regnställ, Tile Orange

Didriksons_waterman_780X500.jpg

Didriksons Waterman Regnställ, Snow White Terazzo

boardman_780X500.jpg

Didriksons Boardman Fodrat Regnställ, Split Green

Sammanfattningsvis finns det fördelar och nackdelar när det gäller både skalkläder och galonkläder. Många gånger är det bästa alternativet att faktiskt investera i ett set av varje, speciellt eftersom deras egenskaper kompletterar varandra. Om barnen ska vara ute en hel dag i ösregn så är det galonsetet som är bäst. Ska barnen däremot ut och springa och leka en gråmulen dag kan en skaljacka och ett par skalbyxor vara ett bättre alternativ.

Vill du läsa mer om ytterkläder? Då kan du klicka här och läsa om vad som är bra att titta efter när du köper ytterkläder till ditt barn.