Guide – köpa madrass

Att köpa madrass till sitt barn är inte det lättaste. Vad ska man tänka på? Vad är bäst för barnets rygg? Mjuk eller hård madrass? I dagens inlägg besvarar vi bland annat dessa frågor och ger tips på bra madrasser från Babydan.

 

När du ska köpa madrass till ditt barn kan det eventuellt dyka upp en hel del frågor. Här nedan besvarar vi några av de vanligaste, så att ditt barn kan sova så gott som möjligt. Längst ner får du även tips på några bra madrasser från Babydan.

 

Mjuk eller hård madrass?

Det är viktigt att tänka på att inte köpa en för mjuk madrass till ditt barn. Detta eftersom deras små kroppar utvecklas och växer snabbt och behöver en madrass som ger bra stöd för kroppen. För en madrass som ger bra stöd gör också att barnet sover lugnare och bättre.

Något som kan vara värt att titta på är skumkvalitén som mäts i m3. Rekommendationen är 21 kg per m3 för barn under 15 kg. Detta säkerställer att barnets kropp inte formar madrassen.

 

Fukt?

Barnets kropp avger mycket fukt under sömnen och är något man bör vara uppmärksam på då man varken vill att barnet ska överhettas eller frysa. Därför rekommenderas att välja en madrass där fukten absorberas bort från kroppen och till och med bort från madrassen. Det kan det vara bra att hålla utkik efter en madrass som är tillverkat i ett material som exempelvis är försett med ventilationshål, vilket transporterar ut fukt och värme för en behagligare sovmiljö.

 

Allergi?

Många barn är allergiska mot mögel, damm och kvalster, därför är det en viktig aspekt att väga in i köpet av madrass. Kvalster trivs bäst i textilier och särskilt där det är varmt och fuktigt, vilket lätt kan vara i en säng. Det är därför är viktigt att ofta rengöra och tvätta lakan och täcken. Ett tips, främst för allergiker, är att välja en madrass eller övermadrass med 3D-nät, det gör det inte möjligt för kvalster att leva i. 3D-nät har även egenskaper som att ge luft till näsan och munnen om ansiktet ligger neråt på madrassen. Och om barnet svettas mycket överhettar det inte barnet och kan därmed bli av med värmen utan att sängen är våt med fukt.

 

Kissar barnet i sängen?

Om barnet gråter eller har lätt för att kissa i sängen så rekommenderas det att välja en madrass med absorberande våtsäkert underlag, så att madrassen inte skadas av bakterier.

I kollaget nedan hittar du 4 favoriter från BabyDan. Spana in vilken madrass som passar just ditt barn.

Baby_Dan.png

1. Träumeland Madrass Easy 60x120 2. BabyDan Madrass Inkl. Toppmadrass 70x140 3. BabyDan Comfort Madrass 40x84 4. BabyDan Madrass Airlux 40x84 cm

 

Sammanfattningsvis: Välj inte en för mjuk madrass till ditt barn, utan välj en lite hårdare för bättre stöd samt en som är tillverkad i ett material som absorberar fukt och väta samtidigt som den cirkulerar luften i madrassen. Och var extra noggrann med att kolla att madrassen är allergivänlig om ditt barn är känslig och allergisk mot kvalster och damm.

 

___________________________________________

@monnapursiainen