10 roliga saker att göra ute i vår

Nu nalkas våren vilket innebär varmare väder och ljusare dagar. Äntligen kan vi börja krypa ur vårt ide och ta med oss aktiviteterna utomhus. Här kommer 10 tips!

 

1. Besök en 4h-gård nära dig

Gör en dagsutflykt till din närmaste 4h-gård och ta med dig kaffe och fika i en praktisk matlådaDet finns ett flertal 4h-gårdar runt om i Sverige där du får chansen att lära dig om djur och natur. Att besöka en 4h-gård är gratis och du får chansen att klappa djur och samtidigt lära dig om ansvar och respekt för omvärlden.

 

2. Upptäck djurlivet i dammarna

Promenera till din närmaste damm och ta med dig lite havre eller fågelfrön och passa på att mata fåglarna i dammen. Kolla vilka fåglar som dyker upp och kolla upp vilken art det är på mobilen. Tänk på att inte mata fåglarna med kakor eller bröd eftersom dem inte mår bra av det.

 

3. Lek och skoj på lekplatser

Lekplatser uppmuntrar till lek och rörelse utomhus och leken är en nödvändig del i barnens utveckling. Ta med några sandleksaker och ett hopprep för att maximera upplevelsen på lekplatsen.

 

4. Bygg en hinderbana

En klurig hinderbana går att skapa av nästan vad som helst, bara fantasin sätter gränser. Har ni exempelvis lite brädor, stubbar, ved eller liknande är detta guld. Gör banan som en överraskning till barnen eller låt dem vara med och bygga den. Vill ni ha lite extra tillbehör, är exempelvis prylar som lektunnlar och rockringar roliga. Har ni en studsmatta i trädgården kan även denna bli en del av banan, exempelvis kanske man måste göra ett hopp till nästa station. 

 

5. Rita på marken

Köp asfaltskritor och måla tillsammans med dina barn på gatan där ni bor. Färgen försvinner med vatten.

 

6. Bygg kojor

Att bygga kojor är en klassisk lek som aldrig blir tråkig. Bygg en koja med barnen på tomten eller i skogen. Tänk på att vara rädd om naturen och inte bryta sönder massa grenar. Ta material till kojan av sånt som redan ligger på marken. Häng upp en skojig gunga eller utmana med en rolig repstege eller klätterrep

 

7. Vårstäda tillsammans

Dra fram krattor och sopborstar och vårstäda utomhus tillsammans. Rensa rabatter, sopa grus, putsa fönster och släng skräp. Allt kan göras till en rolig lek!

 

8. Odla växter

Köp frön och odla blommor utomhus, i kruka eller i rabatten om du har en tomt. Att se växter gro och växa är ett spännande projekt för hela familjen.

 

9. Rocka rockring

Klassisk lek som också fungerar utmärkt att göra när du vill få barnen i rörelse.

 

10. Blås såpbubblor

Oavsett ålder är det en rolig aktivitet att blåsa såpbubblor. Köp färdiga burkar med såpbubblor eller gör egen, det finns recept på extra sega såpbubblor som inte spricker lika lätt som vanliga. Blanda en halv deciliter diskmedel, en tesked socker eller florsocker med en halv deciliter glycerol (finns att köpa på apotek) och blanda försiktigt med två till fem deciliter vatten.

 

Tycker ni extra mycket om att hoppa studsmatta hemma hos er? Spana då gärna in vår stora studsmatteguide

 

 

________________________________________________

www.loppi.se

www.4h.se/gardar

@idabecker