Kissar ditt barn också i sängen?

Sängvätning, eller enures som är det medicinska namnet går oftast över av sig själv, men på vägen finns det bra tips och råd att få, och i dagens inlägg går vi igenom några av dem!   

Hur vanligt är sängvätning?
I många familjer kan det kännas jobbigt att prata öppet om sängvätning just för att man tror att det är ovanligt och tycker det är pinsamt. Faktum är att sängvätning är väldigt vanligt och som föräldrar bör vi bli bättre på att prata om det med varandra, dels för att det ju faktiskt finns både praktiskt råd och behandling att få, men också för att lugna situationen och hjälpa andra familjer.

Vad är orsaken till sängvätning?
Sängvätning är vanligt förekommande upp i skolåldern och är ett av de vanligaste hälsoproblemen hos barn i sex, sju års ålder. Det finns flera olika faktorer som kan ha betydelse för sängvätning och det är svårt att ge en tydlig förklaring till varför barnet kissar i sängen. En sak som är känt är att sängvätning ofta är ärftligt. Har en av föräldrarna haft ”problem” med sängvätning som barn är det ungefär 40% chans att även barnet får det. Den vanligaste orsaken till att barn kissar ner sig natten är att det nervsystem som styr barnets urinvägar inte är helt färdigutvecklade. Många barn kan också ha svårt att vakna när kroppen försöker tala om att det är dags att gå på toa.

Att barn kissar ner sig är sällan psykiskt, men vi måste börja prata om det så att barnen inte börjar må dåligt över det.

När ska man söka hjälp?
De flesta sängvätningsproblem börjar behandlas först vid 6 års ålder, och hjälp kan ni söka hos vårdcentralen, skolsköterskan eller skolläkaren. Om ni som familj vill få behandling för sängvätning är det viktigaste att ditt barn själv är motiverad att få hjälp med sängvätningen. Ditt barn kanske inte är mogen för behandling och ser inte sängvätningen som ett problem. Det viktigaste är att lyssna på ditt barn och känna av läget. Är du osäker så ring vårdcentralen och få någon att prata med!

6 råd för att undvika sängvätning

 • Inför regelbundna kisstider ungefär sex gånger per dag. Det ökar barnets kontroll över urinblåsan.
   
 • Det kan också vara bra att barnet undviker att äta och dricka två timmar innan läggdags. Om ni brukar äta en ganska sen middag – testa att äta lite tidigare.
   
 • Berätta för barnet att sängvätning inte är någonting konstigt och förklara att det inte är hennes/hans fel! Det är viktigt att inte låta barnets skämmas eller må dåligt.
   
 • Håll uppe humöret! Även om det kan kännas jobbigt att ofta behöva tvätta sängkläderna – visa inte barnet att du tycker så.
   
 • Testa att sätta upp en svag nattlampa i barnets rum, det kan hjälpa barnet att vakna till lättare under natten när det är dags att kissa.

Sängväta går oftast över av sig själv – men om du eller barnet själv vill söka hjälp, gör det.

 

 

______________________________

1177
Trygghansa
Libero
SvenskaEnures
BelindaJohansson