Barnets utveckling första året

Första året är en spännande tid, både för dig och ditt barn. Alla barn är unika och utvecklas i sin egen takt, men det finns vissa egenskaper som är vanliga och typiska för de flesta. I dagens inlägg kan du läsa om barnets utveckling det första året.

Barn utvecklas som allra snabbast under sitt första levnadsår, mer än någon annan gång i livet. Första året är lite av en berg-och-dalbana, oftast lika turbulent för bebisen som det är för dig. Här nedan går vi igenom olika steg för olika månader. Värt att tänka på är att alla barn är unika och utvecklas därför i sin egen takt.

0–4 månader

Under sitt första halvår är din lille knodd helt beroende av dig. I början handlar allt om närhet och trygghet, en helt ny värld har öppnat sig och varje intryck är nytt. Därför är det viktigt att ha mycket närhet, både från familjemedlemmar och andra viktiga personer i barnets omgivning. Både fysiskt och psykiskt händer det mycket för bebisen de första månaderna och mycket handlar om att upptäcka sig själv, exempelvis som sina tår, händer och fötter. Ansiktsuttrycken utvecklas också snabbt och runt 8 veckor brukar de första leendena komma.  

Tips till dig som förälder:

  1. Vistas inte i allt för många olika miljöer på en gång. Skapa en trygghet och igenkänning för ditt barn och ta det succesivt med nya miljöer.
  2. Var ditt barn nära. Hud mot hud, pussar, ögonkontakt – helt enkelt mycket gos.
  3. En bärsele eller en bärsjal är bra för att skapa trygghet och närhet mellan dig och barnet. En snuttefilt kan även ge trygghet och bli ditt barns bästa vän.

4–8 månader

De fem sinnena börjar utvecklas mer och lek och bus är favoritnöjet. Nu börjar nyfikenheten kring att gripa tag i saker, känna sig fram med händerna, bita, lukta, smaka och lyssna. Många småttingar börjar vända sig om och sitter till slut med eller utan stöd. Barnet börjar känna att hen är en egen person och reagerar på enkla ord och betydelsen av dem, exempelvis som ordet: nej. Dessutom Känner hen av tonen i rösten, ifall man är glad eller arg. En del blir även blyga och kan ha svårt att somna samt att mardrömmar kan vara vanligt.

Tips till dig som förälder:

  1. Leksaker med ljud är spännande och är utvecklande för barnets hörsel, syn och rörelse. Enkla lekar som innehåller ramsor och kroppsspråk är även roligt.
  2. Ett babygym är bra för att lära sig röra och använda kroppen. Det underhåller dessutom din bebis samtidigt som det kan agera barnvakt under en kortare stund. 
  3. Gör ditt barns sovplats till en mysig och säker plats i hemmet. En sängmobil kan exempelvis bli en bra kompis för ditt barn vid nattning. Men självklart vill barn ha sin förälder när mardrömmarna dyker upp och då kan en babyvakt bli din nya kompis.

8–12 månader

Nu börjar din bebis förstå sin omgivning och känslor mer. Barnet vill ofta lösa problem på egen hand och hen börjar bli alltmer social. Men det här är även en period då barnet kan bli blygt och rädd för det som är främmande. Det är svårt att vänja sig vid nya saker och nyfikenheten kan bytas ut till att bli mer klängig och sökande av närhet. Rädslan hänger ihop med att barnet börjar lära sig att det är hos föräldrarna det finns trygghet och skydd. Nu utvecklas även språket och under den här perioden kan de första orden komma. Detsamma gäller utvecklingen av att förflytta sig på egen hand. En del kryper, ålar sig fram, hasar sig på rumpan, reser sig upp och vissa tar sina första steg. Och vips så är det födelsedag och din lille knodd är 1 år.

Tips till dig som förälder:

  1. Leksaker där barnet får bygga, klämma och rasa ner är ofta en favorit. Pekböcker kan även vara roligt och utvecklande.  
  2. Prata och förklara hela tiden när ni gör saker ihop. Exempelvis rulla en boll mellan er och berätta att du har rullat den till barnet och att hen ska rulla tillbaka den till dig. Fokusera på vad barnet kan istället för vad det inte kan, då kommer hen vilja lära sig mer.
  3. Låt ditt barn öva på att äta själv och kladda med maten.
  4. En lära-gå-stol är både roligt och hjälper till på traven. Men gör hemmet barnsäkert för att undvika olyckor – gärna innan barnet börjar gå.  

 

Vill du ha fler tips på produkter som är bra inför att den nya familjemedlemmen kommer så kan du ta del av vår första-barnet-guide här.

 

________________________________________________

@bistrobybella

www.1177.se/barn--gravida/sa-vaxer-och-utvecklas-barn/barnets-utveckling/barnets-utveckling-0-6-manader/

www.1177.se/barn--gravida/sa-vaxer-och-utvecklas-barn/barnets-utveckling/barnets-utveckling-6-12-manader/

www.psykologiguiden.se/rad-och-fakta/barn-och-familj/barns-utveckling/0-1-ar