Tips och råd inför skolstart

Augusti närmar sig med stormsteg och det innebär skolstart för många barn. Det kravlösa lovet är på väg att ta slut och familjen ska nu mötas av en stor omställning. Det är dags att gå tillbaka till vardagsrutiner igen. Nedan har vi samlat 9 tips och råd som vi tror kan underlätta och hjälpa er i omställningen.

 

1. Relationen mellan hem och skola

Denna relation är otroligt viktig för att barnet ska känna sig trygg i skolan. Det kan vara bra att prata igenom skoldagarna med barnet. Fråga vad som varit bra eller dåligt och lätt eller svårt i skolan. Låt barnet bearbeta alla nya intryck och känslor. Det är också bra att prata med läraren och komma överens om hur kontakten ska ske mellan er, till exempel sms, veckobok eller mejl.

 

2. Gör skolstarten till något bra

Nervositet är en vanlig känsla hos barn när skolstarten är kommen. Den är inte alltid så trevlig, men nervositet kan vara en bra känsla. Se det som ett pirr inför att träffa nya vänner och utvecklas. Prata om känslorna med ditt barn, vänd det till det positiva och hjälp till med att klara av utmaningarna med skolstarten.

 

3. Morgonrutiner

Hitta egna morgonrutiner som passar er familj bäst. Kanske är det värt att vakna 30 minuter tidigare för att slippa en stressig morgon? Eller är det bättre för er att få lite extra sömn? Testa er fram. Se också till att äta en stadig frukost och skicka med bra mellanmål till skolan. Ett mätt och utvilat barn är mer positivt och lär sig bättre i skolbänken.

 

4. Praktiskt

Det praktiska kan vi hjälpa till med. Se till att införskaffa er alla nödvändigheter inför skolstarten i tid. Klicka här för läsa vår artikel “Dags för skolstart” om nödvändigheter som är bra att införskaffa sig. I vårt breda sortiment hittar du allt från skrivbord till ryggsäckar.

skolstart-Förstabild mitten 2021.jpg

5. Kläder

Något som kan öka tryggheten för ditt barn i skolan är att se till att det alltid finns regnkläder och extra kläder. Det är skönt för barnet att slippa låna av någon annan ifall hen skulle vara med om en olycka eller enbart råka smutsa ner kläderna. Uppmana även ditt barn att lägga fram kläder och packa väskan dagen innan för att vara förberedd inför dagarna.

 

6. Eget ansvar

Lär ditt barn att ta ansvar genom att hjälpa till med att kolla igenom skolväskan innan och efter skolan, så att inga viktiga papper eller dylikt missas.

 

7. Rättigheter och skyldigheter som förälder

Ha förståelse för lärarna och lita på deras kompetens. Lärare är människor precis som alla andra och ingen är perfekt. Det är lika viktigt att se över sina egna skyldigheter som förälder, som att veta sina rättigheter.

 

8. Be om hjälp

Skolan har många resurser som är guld värda och väldigt bra att ta vara på om du känner någon sorts oro för ditt barn. Informera läraren om barnets situation, så kan den tillsammans med skolsköterska, kurator eller stödpedagog underlätta och hjälpa barnet under skoltiden.

 

9. Alla barn är olika

Att börja skolan är en stor omställning för både barn och föräldrar. Låt förändringen ta sin tid och var försiktig med att jämföra ditt barn med andra. Vi är alla olika och lär på olika sätt, i olika takt.

 

___________________________________________

www.skolkollen.se/perfekta-tips-infoer-skolstarten

www.stabenfeldt.se/ladda-for-skolstart

www.alltforforaldrar.se/artikel/10-handfasta-tips-till-dig-under-ditt-barns-skolstart