”Det här hade jag velat veta innan min förlossning”

Det pratas mycket om vad det är som händer med kroppen under en graviditet, men vad är det egentligen som händer efter själva förlossningen? Illaluktande flytningar, smärta och depression är bara några exempel på vanliga följder som vi tycker att det pratas alldeles för lite om!

I dagens blogginlägg tar vi upp vanliga följder av en graviditet. Det är ni, våra absoluta experter som har delat med er av erfarenheter och berättat vad ni önskar att ni hade vetat innan er förlossning. Dessa erfarenheter har vi sammanställt nedan.

Förlossningsdepression och babyblues
”Det tog flera veckor innan jag kände genuin kärlek till mitt barn”
Förlossningsdepression drabbar 1 av 10 kvinnor. Det är en känsla av nedstämdhet som blir en depression och kan kännas igen vid mycket skuldkänslor, ångest, panik och brist på ork att ta hand om ditt barn. Börjar du känna för mycket nedstämdhet som inte avtar, är det viktigt att du söker hjälp.

Babyblues drabbar ungefär hälften av alla nyförlösta kvinnor. Det betyder att man under några dagar efter förlossningen blir extra gråtmild och känslig. Det brukar vanligtvis gå över inom två veckor.

Inkontinensbesvär
”Att inte kunna skratta, nysa eller hosta för att du läcker och känner att du inte kan hålla tätt”
1 av 5 kvinnor drabbas av inkontinens och besväret kan pågå under sex månader efter din förlossning. Ibland kan knipövningar hjälpa att träna upp bäckenbottenmuskulaturen, annars bör du söka efter mer hjälp för att få bukt på besväret.

Bristning och de olika graderna det finns
”Förlossningsskador såsom sår, svullnad och bristningar”
Förlossningsskador i mellangärdet och i underlivet är vanligt att få under förlossningen. Ringmuskeln kan ta skada, även om det är mindre vanligt. Sår och bristningar sys ihop efter förlossningen, men många upplever ändå bekymmer. Stygnen kan skava eller släppa, infektionsrisken är hög och det kan uppstå problem vid samlag. Du kan minska risken för infektion genom att duscha istället för att bada, använda skydd vid samlag och använda binda istället för tampong/menskopp.

Svett
”Att lukta mer svett är inte så kul”
Att svettas mer efter förlossningen kan bero på din hormonproduktion. Dessa förändringar beror på att din inbyggda termostat rubbas och du känner dig överhettad även fast du inte är det.

Moderkakan 
”Efter bebisen ska ju nästa grej ut!”
Moderkakan är det tillfälliga organ som ger din bebis näring under hela din graviditet. När bebisen är ute, ska även moderkakan ut, vilket inte alltid är en dans på rosor. Moderkakan kan till exempel ha växt för långt in i livmodern och lossnar inte vid förlossningen. 

Flytningar
”Jag var inte beredd på att ha flytningar flera månader efter min förlossning”
Efter din förlossning kan du uppleva en del vaginala blödningar. Dessa kallas också avslag och beror på att livmodern drar ihop sig och tömmer avslaget från sårytan där moderkakan har suttit. Till en början är avslaget rikligt, men blir så småningom brunaktigt innan det till slut blir ljust och upphör. Skulle avslaget börja lukta illa kan det bero på en infektion i livmoderslemhinnan, och då bör du kontakta din barnmorska.

Amning
”Amningen är inte så lätt som det ser ut”
Problem med att komma igång med amningen är vanligt. Det kan handla om att brösten producerar för lite mjölk, bröstvårtorna kan göra ont, amningsångest och/ eller mjölkstockning. Det finns många saker du kan testa för att minska dina besvär med amningen, här kan du läsa mer om amning.

Kejsarsnitt
”Hade ingen aning om vilket efterarbete ett kejsarsnitt kräver”
Att en förlossning resulterar i ett kejsarsnitt har olika orsaker. Det kan vara ett planerat kejsarsnitt, men det kan också behöva bli ett akut kejsarsnitt eller ett omedelbart kejsarsnitt. Efter ett kejsarsnitt gör det ont, det går inte att undgå. Du kommer ha svårt att röra dig, speciellt om du behöver använda dina magmuskler. Däremot ska det inte hindra dig i din vardag, speciellt inte en lång tid efter. Upplever du att det gör för ont ska du uppsöka hjälp. Och kom ihåg att fråga, fråga, fråga. Nöj dig inte med ett flyktigt svar.

Läs mer om hur tiden efter ett kejsarsnitt kan vara här.

Eftervärkar
”I mitt fall var eftervärkarna värre än förlossningen”
En del kvinnor får så kallade eftervärkar när livmodern drar ihop sig efter förlossningen. Några beskriver eftervärkarna som mensvärk, medan andra att det påminner mer om förlossningsvärkar. Värkarna brukar kännas som mest i samband med amning, och brukar avta allt eftersom.

Hemorrojder
”Hemorrojder, inte bara är på utsidan”
Hemorrojder är vanligt både under och efter din graviditet. Små kuddar av bindväv och blodkärl i ändtarmen förstoras. Vissa får hemorrojder på utsidan, vilka är täckta av hud, medan andra kan få hemorrojder på insidan och är då täckta av slemhinnan. Det kan klia, blöda och svida runt ändtarmsöppningen. Hemorrojder kan läka av sig självt men du kan själv påskynda läkningsprocessen genom att äta fiberrik mat och dricka mycket vätska. Tvätta och håll huden ren runt öppningen, eller titta efter receptfria läkemedel.

 

Tack alla fantastiska mammor för att ni delade med er av era erfarenheter och på så sätt kan hjälpa andra föräldrar. Så himla bra att vi tillsammans kan öppna dörren till att faktiskt prata ❤

 

______________________________________________________________________
Mediabas
1177.se