Cykel eller Elcykel?

I dagens inlägg ställer vi cykel och elcykel mot varandra så att ni förhoppningsvis får svar på vilken som passar era barn bäst. Vad är det för skillnad mellan cykel och elcykel, samt vilka fördelar finns med respektive cykel?

Cykel

Hälsan och miljö
Cykling är bra för hälsan, både fysiskt och mentalt. 
Bland annat så stärker cykling hjärtat och gör att vilopulsen sänks. Cykling minskar även risken för psykisk ohälsa då pulshöjningen får endorfinerna att sprudla. Så om det inte är alltför långt till skolan, varför inte ta cykeln dit och få lite vardagsmotion? 

Dessutom har cykling minimal negativ påverkan på miljön och klimatet (förutom den energin som krävs för tillverknings- och distributionsprocessen). Tummen upp för det!

Piggare
Barnen blir piggare och håller sig lättare friska om de börjar dagen med en cykeltur eller en promenad. Det är dessutom bra för barnens inlärning och minne att röra på kroppen regelbundet – cykling är alltså ett perfekt transportmedel till skolan.

Tryggare vägar
Förutom att cykling är ett hälsosamt, roligt och miljövänligt sätt att ta sig fram på, så gör cykling till just skolan att vägen dit blir säkrare och tryggare, framförallt kvarteret runt skolan. Om fler barn cyklar till skolan blir det ju mindre biltrafik med föräldrar som skjutsar och hämtar. Dessutom minskar bullret och luften blir renare.

Vad för slags cykel bör jag satsa på?
Det finns massor av olika cyklar, och vilken du ska välja beror helt på ålder, användningsområde, terräng och så vidare. På vår hemsida hittar ni allt från trehjulingar, till springcyklar och juniorcyklar. Även sparkcykel kan ju vara ett alternativ.

Cyklar för de äldre barnen (7 - 15 år)
2018-07-05_Kollage 1.jpg
1. Pinepeak, Röd 2. Impulse, gul 3. Impulse, Blå

 

Cyklar för de yngre barnen (3 - 6 år)

2018-07-05_Kollage 2.jpg
1.Pinepeak, Blå 2. Pinepeak, Svart 3. Pinepeak, Rosa

Elcykel

Vad är en elcykel?
En elcykel är som en helt vanlig cykel, fast med elmotor. När du trampar hjälper elmotorn dig så att du snabbare och lättare kan ta dig fram. Du får motion av att cykla, men väljer själv när du ska ta till lite extra hjälp av motorn. 

Cykla utan att bli genomsvett
Ska du ta cykeln till skolan, kanske du inte vill komma fram helt svettig. Eftersom att elcyklar har elmotorer passar dem perfekt som transportmedel till just skolan, då du kan ta hjälp av motorn när du behöver en extra puff i den jobbiga uppförsbacken. Perfekt om du behöver spara på krafterna på grund av sjukdom, nedsättning eller att du helt enkelt inte vill bli svettig.

Vart får du cykla med elcykel?
Eftersom att elcykeln klassas som en vanlig cykel i trafiken, gäller samma lagar och regler som gäller för vanliga cyklister. Vem som helst kan använda en elcykel, eftersom det inte krävs något körkort.

En investering
En elcykel tar mindre plats än andra fordon, är relativt billig att köpa, enkel och prisvärd att underhålla och snabb och lätt att hantera i trafiken. En bra investering med andra ord.

Ytterligare 25% rabatt
På vår hemsida hittar ni flera olika elcyklar i olika tum och för olika åldrar. 12-15 år.
Dessutom får du ytterligare 25 % på din elcykel, då Naturvårdsverket fördelar bidrag till privatpersoner som köpt ett elfordon. Det ska hjälpa fler att byta bilen mot miljövänligare transportmedel och bidra till minskade utsläpp, mindre trängsel och mindre buller.


(12 - 15 år)

2018-07-05_Kollage 3.jpg
1.Impulse, Svart  2. Impulse, Röd 3. Impulse, Silver 4. Impulse, Vit

Glöm inte hjälm!
Förutom själva cykeln bör varje cyklist använda en hjälm som är lätta, sitter bra och är bra ventilerade. Ett ordentligt lås på hjälmen är också viktigt. I kollaget nedan tipsar vi om hjälmar för barn i olika åldrar.

2018-07-05_Kollage 4.jpg
1. Peppa Pig 2. Bamse 3. Svart 4. Nyckelpiga 5. Pinepeak, Blå
6. Head, Vit/Grön 7. Pinepeak, Flames 8. Spectra, Vit 9. Head, Blå 10. Babblarna

Avslutningsvis så är både cykel och elcykel bra transportmedel för att färdas från punkt A till punkt B, jämfört med bil eller buss. Förutom att de är bra för både kropp och miljö, så är det ju faktiskt väldigt roligt att cykla!

 

__________________________

Cykelframjandet

Naturskyddsföreningen

@cellinamartinna