Bli pricksäker med rätt potträning – 5 udda knep för att lyckas

Potträning är en ädel konstform som är svår att bemästra. Det är lite av en milstolpe för barnet, nästan i klass med att ta studenten! Potträning är en utmaning som kan vara tuff för både föräldrar och barn, men med rätt knep kan det vara en dans på rosor. 

Ofta är potträning inte en dans på rosor (och luktar definitivt inte som det). De gånger som de klassiska metoderna inte fungerar kan ett gäng med lite udda trick vara nyckeln till framgång. Vi har samlat fem udda knep som kan hjälpa när de klassiska metoderna inte fungerar.
 

Potta1.jpg

1. Sätt av tid, på riktigt. Tålamod är en viktig del av potträningen och i vardagens stress kanske det inte finns tillräckligt med tid. En del föräldrar kör en hel helg för att få en bra start på potträningen eller varför inte ha det som en slutspurt. Detta gör att många klädbyten hinns med om olyckan skulle vara framme.
 

2. Vissa barn är lite rädda för vad som egentligen händer när de gör nr 2. Ibland tror de små att de blir av med delar av sig själva och därför är det läskigt att se när detta spolas ned i toaletten. I dessa fall kan en bok om hur kroppen fungerar vara rätt hjälp. När den lille förstår att det är mat och inte delar av sig själv som spolas ned kan det hela gå mycket enklare.

potta mamma.jpg

3. Skaffa rätt utrustning. Kanske är just din lille en materialsportare. Varför köra lådbil när man kan köra Formel 1? En färgglad potta kan vara mer lockande, och för att göra pottan ännu mer intressant för barnet är det vissa som låter den lille dekorera den. Detta kan göras med exempelvis klistermärken.

låga rak.jpg

300 potta f2.jpg

Pottor och pottstolar från BabyBjörn.

 

4. Muta barnen! Är detta helt etiskt rätt? Kanske inte.. Men om vi kallar det belöning låter det bättre. Och nöden har ingen lag. Mutor för potträning kan förekomma i många olika former. Godis eller snacks är ett hett tips. Om barnet torkar sig själv kan belöningen bli större.
 

5. Om barnen är obekväma med badrummet kan man inledningsvis ha pottan där barnet spenderar mest tid. Flytta sedan pottan stegvis närmare badrummet. När barnet är redo kan man använda samma princip när man flyttar över från potta till toalett. Använd då först en extra toasits och sedan den vanliga ringen.
 

toa stor.jpg

 

 

toaring.jpeg