Att amma en nyfödd!

Att mata sin nyfödda bebis är ett heltidsjobb för många av oss, oavsett om det handlar om att amma eller mata på flaska. I dagens inlägg fördjupar vi oss i amning och ger tips till dig som har valt att försöka amma.

Till att börja med så gör stress att våra nödvändiga hormoner minskar, vilket försvårar amningen. Vi måste respektera våra kroppar och lita på vad de är kapabla att kunna klara av. Att slappna av är alltså en av de viktigaste faktorerna när det kommer till amning.

Åsa Lind Melin, barnmorska och ambassadör för bbhugme, ger sina bästa amningstips nedan:

Titta efter små tecken
När bebisar är hungriga kan de visa det genom att suga på sina händer, vara ganska irriterade och/eller skrika högt och rakt ut. Eftersom att det kan vara svårt att trösta bebisar när de är så upprörda, är det en fördel att försöka leta efter ”hungertecken” innan situationen hinner eskalera.

Slappna av
Det är viktigt att slappna av och sitta eller ligga i en skön position när du ska försöka amma. Din avslappnade energi kommer smittas av på di bebis och ger er båda två en bra och bekväm känsla som optimerar din mjölktillförsel. Stress gör motsatsen.

Ett bra hjälpmedel för att kunna sitta bekvämt är amningskudden från bbhugme. Den ger ett utmärkt stöd för både dig och din bebis under matstunden och är enkelt att använda hemma och på språng.

bbhugme fungerar som stöd både vid amning men självklart även vid flaskmatning, och under själva graviditeten. Ni hittar alla deras kuddar här.

Mage mot mage
Lägg din bebis på mage mot din mage, så att ni ligger mage mot mage. Försök därefter se till så att din bebis mun är i samma höjd som dina bröstvårtor, eventuellt några centimeter högre upp. Låt sedan bebisen greppa tag i bröstvårtan med sin mun när du ser att hen har öppen mun och letar efter ditt bröst. Det här gör bröstvårtan ”beredd” på att möta bebisen vilket i sin tur ger ett bättre grepp för bebisen eftersom att bröstvårtan då kan hamna längre in i munnen.

Hur vet du om du har tillräckligt med mjölk?
Det här är tyvärr ingenting du kan veta. Du får lita på att din bebis leder dig, även om det betyder att du behöver amma ofta. Speciellt de första veckorna och månaderna. Lyssna efter att bebisen sväljer så att du vet att de får i sig mat. Mjölkproduktionen anpassar sig till efterfrågan. Efter ett tag kommer alltså dina bröst och din bebis att komma överens om hur mycket mjölk din kropp behöver producera Det här gäller även om du har tvillingar.

Storleken på dina bröst har heller ingen betydelse för dess kapacitet att producera bra mjölk. Små bröst är precis lika bra på att producera supermjölk, som stora bröst.

Bröstvårtor
En bebismun kan vara väldigt krävande och smärtsam (!). Efter ett tag kommer ni båda ha lärt er egna små tricks som gör att amningen fungerar och efter en vecka eller två kommer dina bröstvårtor att vänja sig med den intensiva uppmärksamheten.

Har du såriga bröstvårtor kan du ta hand om dem mellan amningen genom att återfukta med bröstmjölk eller bröstvårtskräm. Eventuellt blod från såriga bröstvårtor är inte farligt för bebisen, men det kan ibland följa med i och med att bebisen kräks.

 

Avslutningsvis, så är amning någonting som är helt upp till dig. Det är din kropp och vill du inte amma, gör inte det. Har du dock valt att försöka amma så slappna av och håll ut. Det kan ta tid, och smärtan kan ibland kännas outhärdlig, men det är värt det i slutändan!