Barnvagnsguide – vi hjälper dig att hitta rätt barnvagn

Vilken vagn passar din familj och era behov? Vad innebär de olika vagnarna? Till vilken ålder passar vilka delar? I dagens inlägg guidar vi er fram i barnvagnsdjungeln!

Vad är en liggdel?
En liggdel används fram till dess att barnet är 6–8 månader, innan dess är de så pass små att deras ryggar behöver slappna av ordentligt vilket de kan göra vid plant läge. Underlaget ska vara mjukt, i lagom temperatur och ha hårda kanter runt om. iggdelar kan även användas ihop med duovagnar och syskonvagnar.

liggvagn-babyzen_780X500.jpg
BABYZEN YOYO+ Liggvagn 0+

Vad är en sittdel?
En sittdel är sätet på barnvagnen och ska börja användas när barnet själv kan sitta ordentligt, vilket brukar vara runt 6–8 månader. Sittdelen kan antingen vara fastmonterad eller vändbar. På duovagnsmodellerna kan de dessutom bytas ut mot en liggdel och i många fall även mot ett babyskydd.sittvagn-sulky_780X500.jpg

Duovagn och Kombivagn
En duovagn och en kombivagn har egentligen samma idé – att kunna användas från nyfödd och några år fram. Den egentliga största skillnaden är att duovagnen har separata sitt- och liggdelar medan kombivagnen är en sittvagn där du använder en bärbar babylift fram till att barnet är över sex månader.

Användningstiden är också någonting du bör ha i åtanke vid ditt val av barnvagn. Vill du ha en vagn som du kan använda redan från nyfödd till dess att ditt barn är ett par år gammalt bör du satsa på en duovagn eller en kombivagn, då dessa låter dig byta mellan en sitt- och en liggdel på sina specifika sätt.

Syskonvagn/ Tvillingvagn
Har du flera barn, är det en syskonvagn som gäller. Dessa är tillgängliga i flera olika modeller, samt med olika kombinationsmöjligheter för sitsarna. Många syskonvagnar kan dessutom användas med både en sittdel och en liggdel, om du har barn i olika åldrar.

En syskonvagn med kombinationen liggdel och sittdel, båda vända bakåt.syskonvagn-PC_780X500.jpg

En syskonvagn med kombinationen sittdel och liggdel, vända åt olika håll.syskon_780X500.jpg

Sulky VS Paraplysulky
En sulky är en typ av vagn som passar familjen på språng, om ni bor i stan eller ska i väg och resa. Detta eftersom att sulkys ofta är lättare, smidigare och har många smarta funktioner. Psst! Spana våra nya sulkys med vändbar sits, Moweo Turn.

En paraplysulky är även det en väldigt lätt, smidig och kompakt vagn. Som namnet avslöjar kan faktiskt en paraplysulky fällas i hop till ett paraplys storlek och är dessutom godkända som handbagage på många flygbolag. Perfekt vagn för er som flyger frekvent med barnet!
Ditt barn bör vara cirka sex månader innan en sulky kan användas.

Här ser ni en sulky från Moweo som enkelt kan bäras med er med axelremmen.sulky-PC-Avion-air-_780X500.jpg

Cykelvagn
Det här en multifunktionsvagn som ofta tilltalar den sportiga familjen! Välj bland cykelvagnar med plats för ett eller två barn, justerbara handtag, ventilationsfönster och massor av andra praktiska funktioner. Många cykelvagnar levereras dessutom komplett med både cykelset, promenadset och skidset!

Cykelvagn fäst bakom cykel.
cykelvagn-2-platser_780X500.jpg

 Cykelvagn som promenadvagn tack vare ett extra "promenadhjul".promenadvagnl_780X500.jpg

Avslutningsvis, det första ni alltså bör göra när det är dags att köpa en barnvagn är att fråga er själva hur ni kommer att använda barnvagnen. Ska ni bara köra till och från förskolan? Vill ni både kunna ta en shoppingrunda på stan och ta en tur i skogen emellanåt? Vill du kanske dessutom jogga med barnvagnen? Och om ni har bil – vilka vagnar får plats i bagaget?

 

____________________________________________________

Elinbergius
Lovisawallin
Linabjorkskog
​Caritapesonen
Christinamøller
Biskopsdotter.se
Jennifervernersson
Charlottejosefsson
www.jollyroom.se/barnvagnsguide