Tips och Tricks till utomhuskalas

Dags för kalas – utomhus! Det finns alltid en anledning att fira och inte minst när det kommer till födelsedagar. Då är det perfekt att bjuda in till utomhuskalas, eftersom det är praktiskt, skojigt för barn med mycket spring i benen samt att det är oerhört härligt med frisk luft. Utomhuskalas fungerar självklart året om, men det är extra härligt under vår och sommar. Här har vi listat tips på hur ni kan göra utomhuskalaset extra roligt.

 

PLATS

Ett utomhuskalas går nästan att skapa vart du än vill. Men, var noga med att kolla så att du får vara där på den plats ni har tänkt och även kolla upp så att området är säkert. Exempelvis är det kanske bättre för lite äldre barn att vara vid havet än de små som inte kan simma. Var även beredd på att det kan vara annat folk där om ni har tänkt att befinna er på en allmän plats. Här nedan är några exempel på bra platser att ha kalas.

 • Trädgården
 • Stranden
 • Parken
 • Innergården
 • Skogen
 • Lekplatsen

utomhuskalas-2.jpg

Woodlii Picknickbord med Parasoll

utomhuskalas-7.jpg

Woodlii Skrinda

DEKORATION

Att dekorera ett barnkalas kan vara otroligt kul och oavsett om man är utomhus eller inomhus så går det toppenbra att pynta. Ballonger är nästan ett måste och går alltid att knyta fast på olika ställen, oavsett om det är i altanräcket eller på en parkbänk.

Det är även väldigt smidigt att använda sig av färdiga kit med bland annat pappersassietter, engångsmuggar, partyhatter, ballonger och serpentiner. Både enkelt, roligt och praktiskt – så slipper ni släpa ut finporslinet.

Det är även roligt att dekorera efter ett tema. Kanske vill födelsedagsbarnet dekorera efter sin favoritfilm från Disney, ska allt gå i skogens tema eller är hen kanske fotbollstokig och vill anordna ett skojigt fotbollskalas? Möjligheterna är oändliga och hos oss hittar du mängder av praktisk, skojig och fin dekoration. Tryck här för att komma till hela vårt sortiment av dekoration till barnkalaset. 

utomhuskalas-15.jpg

1. Woodlii Lekstuga, Natur 2. Woodlii Leksakskök Natur 3. Alice & Fox Förvaringskorg Erza 4. NG Baby Vimpel Mood

utomhuskalas-20.jpg

1. KidsDepot Jute Matta 2. Minitude Regissörsstol Trä 3. Minitude Regissörsstol Vit 4. Alice & Fox Ljusslinga Butterfly

LEKAR

 • Skattjakt

Låt barnen få bege sig ut på skattjakt! Det går att fixa en skattjakt på olika sätt, exempelvis genom att skapa en skattkarta som barnen ska följa eller i form av små lappar med ledtrådar som tar dem till skatten.

Själva skatten kan egentligen vara vad som helst, exempelvis godispåsar, en skojig Piñata fylld med godis, en ny lek eller utomhusspel, korv med bröd och marshmallows som ni grillar ihop, frukt, festis, ballonger eller något annat roligt.

utomhuskalas-9.jpg

 • Fiskdamm

Fiskdamm är en klassiker och nästan ett måste när det kommer till barnkalas. Häng upp ett tyg mellan exempelvis två träd och skapa ett fiskespö genom att knyta fast ett snöre med en klädnypa längst ut på en pinne. Sedan är det bara för barnen att ställa sig på rad och kasta över fiskespöet över skynket. Men, låt dem försöka flera gånger innan det nappar godis – kanske får de en strumpa eller något annat knasigt innan de får sin gottepåse.

 • Tipspromenad

En tipspromenad är uppskattat på barnkalas. Gör en kort bana med roliga frågor som passar för barnens ålder – det kan handla om skolan, musik, om födelsedagsbarnet, naturen eller något annat som ni tycker är kul.

 • Femkamp

Femkamp är alltid roligt – fem snabba lekar som utförs i lag. Dela upp alla som är med på kalaset i olika lag och låt lagen tävla mot varandra i fem tävlingar. Tips på tävlingar kan vara: hoppa säck, olika kastspel, ringspel, skottkärrerace eller varför inte en klassisk dragkamp?

utomhuskalas-13.jpg

Playfun Ringspel

 • Hinderbana

En klurig hinderbana går att skapa av nästan vad som helst, bara fantasin sätter gränser. Använd det som finns omkring er. Är ni på lekplats kan ni använda det som finns, som gungor och rutschkanor, men också våga tänka utanför boxen - i stället för att gunga på däckgungan kanske man ska krypa under den?

Är ni i skogen kan ni använda er av grenar, stenar och stubbar. Ni kan även ta med er roliga prylar hemifrån och utöka hinderbanan, exempelvis som lektunnlar och rockringar.

Har ni en stor trädgård hemma så är möjligheterna oändliga. Använd träden, studsmattan och lekstugan om ni har det eller om ni kanske har en gammal presenning liggandes i förrådet?

 • Utomhusspel

Det finns mängder av skojiga utomhusspel som barnen kan underhålla sig med. Klassiska kubb, bocciaspel, ett stort trädgårds yatzy eller varför inte prova krocket med en twist – nämligen fotbollskrocket

utomhuskalas-23.jpg

1. Pinepeak Kastspel Tre I Rad 2. Pinepeak Kastspel 4 Påsar

 • Naturbingo

Spela naturbingo, inspirerat av den plats ni befinner er på

Gör egna bingoplattor med motiv av saker som går att hitta på den plats ni befinner er och skriv ut till barnen. Är ni på stranden kan bingorutorna ha motiv av exempelvis snäcka och sand. Är ni i skogen kan det vara motiv av exempelvis kotte eller barr. Det är också roligt att ha med rutor som exempelvis ’’hitta något runt,’’ hitta något som är blått’’ eller ’’hitta något som är ätbart.’’

Nu gäller det att hitta sakerna på bingoplattan i naturen och lägga dem i rätt ruta. När man hittat alla saker i en rad ropar man “Bingo!”, sedan kan man fortsätta att tävla om att fylla hela plattan.

 • Vattenkrig!

Är det riktigt varmt den dagen som ditt barn fyller år, då kan det vara en rolig idé att be gästerna att ta med sig badkläder. För vad är inte roligare än att bjuda in till vattenlek en varm sommardag? Ladda upp med vattenslangen, vattenspridare, vattenpistoler eller kanske har du till och med en pool hemma?

 

8 SNABBA TIPS

 • Kläder efter väder

Var beredd på att vädret kan skifta, trots sol kan det blåsa och helt plötsligt kan det börja regna. Så, kolla väderprognosen innan och klä er efter det. Men bli inte ledsen ifall det skulle regna, barn gillar ofta att leka utomhus och hoppa i vattenpölar, bara de är redo med gummistövlar och regnställ

 • Skippa glas och tallrikar (eller använd engångs- eller flergångs i plast)

Ett starkt tips är att i den mån det går att skippa glas och tallrikar. Tänk stående mat och snacks, så som korv med bröd och festis.

 • Låt maten bli en aktivitet

Låt barnen vara med och fixa maten. Grilla korv ihop eller dekorera muffins. Både en rolig aktivitet samtidigt som det blir lite godare att äta när man har gjort det själv.

utomhuskalas-8.jpg

Design Letters sugrör

 • Ta in en hjälpande vuxen

Att ta hand om ett helt gäng med busiga barn är både roligt och väldigt krävande. Så, ring en glad kompis som kan hjälpa till. När någon dukar undan kan den andra rodda lekar.

 • Soppåsar

Det blir en hel del skräp och på alla platser kanske det inte finns soptunnor. Var därför beredd med stora soppåsar och samla ihop allt skräp, oavsett om ni är hemma eller på allmän plats.

 • Videohälsningar

Det går inte att bjuda alla på kalas, särskilt inte i dagsläget. Då kan det vara en rolig idé att samla in videohälsningar till födelsedagsbarnet från familj och vänner som ni kan spela upp på kalaset.

 • Använd det ni har och förvandla till något nytt

Använd det ni har i trädgården och skapa något helt nytt. Gör exempelvis om lekstugan till ett café när det blivit dags för snacks och dricka. Servera popcorn i egna skålar och festis från dörren eller fönstret.

 • Införskaffa en visselpipa

Att få ett barns uppmärksamhet är oerhört svårt, så man kan ju tänka sig hur svårt det är att få flera barns uppmärksamhet och dessutom när ni är utomhus. Därför kan det vara smart att införskaffa sig en visselpipa eller en tuta för att samla alla barnen.

utomhuskalas-16.jpg

1. Woodlii Lekstuga, Natur 2. NG Baby Vimpel Mood

Ta del av hela vårt sortiment av dekoration och prylar som piffar till barnkalaset lite extra genom att trycka här

________________________________________________

@carolaekman

@little.ones.and.me