Ett syskon på väg?

Oftast är ett nytillskott i familjen uppskattat av storasyskonet på sikt! Att ha ett syskon att växa upp med och leka med brukar ha en positiv inverkan i barnets liv. Men med syskon kan det även komma motstridiga känslor i början, då barnet kan känna svartsjuka, hat, oro och stress om det inte är förberett på en förändring! Så hur förbereder man egentligen ett barn på att en ny familjemedlem är på väg?

Är barnet vant vid att få all er uppmärksamhet kan det bli en tuff resa om inte det blivande storasyskonet förbereds i god tid. En bebis tar mycket tid av en nybliven förälder och det är inte sällan ett äldre syskon reagerar på detta. Det är viktigt att förstå att babyn kommer bli uppfattad som en inkräktare i barnets liv till en början, någon som tar all uppmärksamhet! Barnets ålder brukar dock vara avgörande för reaktionen. Ett barn som är över 5 år har lättare för att förstå situationen än ett barn som exempelvis är yngre än 18 månader. Ett barn som inte förstår vad som är på gång känner sig lätt ensamt och övergivet och därav kan föraktande känslor skapas för nykomlingen.

Det bästa man kan göra är att förbereda barnet i god tid, men tänk bara på att inte berätta om syskonet för tidigt i graviditeten utifall att någonting skulle hända. En god idé är att vänta till sjätte månaden innan du berättar, men risken finns att vänner och bekanta drar upp ämnet när barnet är närvarande, barnet kan då bli oroligt om det anar att något är på gång. Nedan följer flera bra tips på hur du kan förbereda barnet på bästa vis:

  • Nya rutiner – Vänj barnet vid nya rutiner i god tid! Avvänj barnet vid saker som skall tas över av nykomlingen och skapa vanor för andra tänkbara förändringar. Om barnet fortfarande ammar, så försök minska ner detta i god tid så att barnet inte längtar dit när den lille behöver amma.
  • Vanor – Låt barnet få träffa bebisar genom att antingen bjuda hem andra familjer med baby, eller låta barnet leka med andra barn som är nyblivna storasyskon
  • Förbered – Prata med barnet om babyn och vilka begränsningar den kommer att ha – ett tips är att inte prata för mycket om detta då barnet kan känna att allting kretsar kring babyn, lagom är bäst. Låt inte heller barnet tro att man kommer kunna leka med babyn direkt, utan var rak och ärlig!
  • Involvera – Be om hjälp med namnförslag, och fråga barnet om den tror det blir en flicka eller pojke.
  • Skapa Förståelse – Visa bilder på när barnet själv var litet, och berätta om vad man gjorde då. Läs barnböcker om bebisar, så att barnet förstår vad en bebis är och låt barnet känna på din mage eller kanske åka med mödravårdscentralen någon gång och lyssna på babyns hjärtslag.  Detta kan skapa en verkligare bild av situationen!
  • Pappa tid – Pappan är extra viktig när babyn väl har kommit, speciellt just då mamman spenderar tid med babyn. Att pappan lägger extra mycket tid på det äldsta barnet kan mildra negativa reaktioner!

Det är mycket mer än man tror att tänka på då ett syskon är på väg, men börjar man bara i god tid kan man mildra syskonets känslor. Det är oftast bara en tidsfråga innan barnet kommer älska sitt nya syskon!