Gästbloggare: barnmatsbloggen!

Vi på Jollyroom kommer att starta en ny tradition! Varje månad har vi en gästbloggare här på bloggen, som kommer att bidra med sin expertis inom olika ämnen!

Först ut är Stine, som driver den norska bloggen Barnematbloggen. Med många barn i hemmet kan matlagning och måltider vara en utmaning, men Stine tar detta i steg och kan dela både erfarenheter och tips med oss!

Skulle du vilja vara nästa gästbloggare hos oss? Skicka då ett mail med ditt namn och vad du vill skriva om marknad@jollyroom.se.

Att Förbereda mat för många små munnar!
Som fembarnsmamma har jag en hel del utmaningar när det gäller middagsplanering! Särskilt när det handlar om att göra mat som tillfredsställer magen, som är nyttig, och att alla barn får samma gång!

När du är en stor familj som vi är, så det är också viktigt att maten som görs inte kostar för mycket. Jag vill att mat ska smaka gott, och helst vara gjort helt från grunden. Jag vill också att barnen ska få alla viktiga näringsämnen genom maten, och att de måste smaka på allt, även om man inte tycker om det till en början!

Att laga mat från grunden?
Jag hör ofta kommentarer som ”Jag har inte tid”, ”Jag vet inte hur” och ”Det är så svårt.”
Men ofta är det faktiskt så att matlagning från grunden kan vara enklare, och snabbare att laga än halvfabrikat. Dessutom vet du exakt vad som finns i maten du lagar mat! För att inte nämna att det smakar ännu bättre när du har gjort allt själv! Och barnen kan naturligtvis vara med och hjälpa till med matlagningen! Mina barn älskar att skära upp grönsaker och så fort jag står vid pannorna, så får ett av barnen vara med och hjälpa till. Jag är ju som sagt ett ”fan” av att göra allt från grunden. Både såser, grytor och gratänger. Barnen äter bra mat, och jag har en bättre överblick över vad de får i sig. Jag vet att många väljer färdigmat för att det är lättare och känns mer bekvämt, men det är inte så svårt att laga maten själv som man kanske tror.

Jag skulle vilja dela ett recept med er som är enkelt, nyttigt och som barnen i det här huset älskar!
Receptet är lämpligt för en stor familj, eller så kan du laga det själv och du har matlådor för nästa dag också! Detta är en typisk söndagsmiddag hos oss!

Blomkålsgratäng:

Du behöver:
1 liter mjölk
7 msk mjöl
160 gram smör
2 blomkåls huvuden
4 ägg
salt + peppar
Ströbröd

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör om väl. Späd med mjölk. Lite i taget! Rör om ordentligt så att alla klumpar försvinner. Den vita såsen ska vara tjock.

2. Ställ såsen åt sidan och låt den svalna. Medan det svalnar, så bryter du blomkålen i små bitar och lägg dem i en ugnsform. När du är klar med detta, kan du ta fram såsen igen och tillsätta äggen. Rör i mellan.

2

3. Häll den vita såsen över blomkålen + salta och peppra efter behag…

3

4. Och strö över ströbrödet ovanpå..

4

5. Tillagas i ugnen på 200 grader i ca 1 timme.

Kan serveras med potatis eller sallad.

5

Besök gärna min blogg för mer matglädje och inspiration!

http://www.barnematbloggen.blogspot.com