Historien bakom barnmatsburken

Låt oss presentera Anna Hägerstedt en 37-årig förstagångsförälder till Alva nu fyra år. Hon är civilingenjör från KTH i grund och botten. När det för fyra år sedan var dags för Alva att börja med mat så gjorde Anna som många andra och frös in små smakportioner i vanliga is-lådor. Det fungerade bra till en början men när portionerna växte så blev det svårt att hitta formar i rätt storlek att frysa in maten i. Ett antal olika varianter prövades, alltifrån vanliga is-lådor till bullformar i papp och muffinsformar i silikon allt med varierande resultat. Men en dag fick Anna en snilleblixt, eftersom det inte fanns någon produkt på marknaden som uppfyllde hennes krav så bestämde hon sig för att designa och låta tillverka hennes egna formar. Formarna är konstruerade för att snabbt släppa taget om den färdigfrusna maten och portionsstorleken är lagom stor för att rymmas i en vanlig tom barnmatsburk av glas men även i de vanligaste amningsflaskorna. Formarna finns i två olika storlekar, smakportionsstorlek (ca 25 ml) och portionsstorlek (ca 50 ml). Det visade sig snabbt att det inte bara var Anna som saknat denna lösning och succén var ett faktum!

I en intervju med Anna fick vi ta del av hennes hemliga tips:

Vad tycker du är viktigast att tänka på när man ska laga och frysa in egen barnmat?
Hygien är alltid viktigt när man håller på med mat. Tvätta händerna och se till att diska dina redskap mellan tillredningen av olika råvaror. Om man ska frysa in barnmaten så ska den också kylas ner och frysas in så snabbt som möjligt. Sen brukar vi tipsa om att frysa in så ”rena” rätter som möjligt, t ex bara ris, bara majspuré eller bara köttfärssås. Då kan man enkelt bygga ihop och variera måltiderna med bitarna från frysen. T ex en bit fisk, en bit ris och en bit sås ena dagen och en bit gryta, en bit ris och en grönsakspuré andra dagen. Våra formar är livsmedelsklassade och fria från Bisfenol A och ftalater. Det betyder bland annat att maten inte behöver kylas innan den hälls upp i formarna.

Vilken var din dotters favoriträtt?
Min dotter gillade det mesta i mos- och puré väg men bäst var nog ändå sötpotatismos och blomkålspuré.

PS. Användningsområdena är oändliga även när din baby övergått till att äta riktig mat.
Formarna är perfekta att använda till små efterrätts- och mellanmålasformar eller till att frysa in egen glass.  Anna tipsar vidare – Den absolut enklaste glassen man kan göra är att frysa in vanlig vaniljyoghurt. 

TÄVLING
Har du inte testat dessa fantastiska och väldigt uppskattade formar så är det dags att göra det, kanske är det just DU som vinner! Vi tävlar ut fyra formar, två smakportionsstorlekar och två portionsstorlekar på Facebook. TILL TÄVLINGEN

Barnmatsburken2

tavling_13aug

Fotograf: Henry Blom

Har du inte tålamod att vänta kan du klicka hem formarna HÄR