Klä barnen rätt för utomhusaktiviteterna

Trots att sommaren börjar gå mot höst så slutar inte utomhusaktiviteterna. Det vankas utflykter, lekar och härliga höstpromenader, som kräver kläder efter väder. Se till att barnet får njuta av den krispiga höstluften - utan att frysa eller bli nerkylt.


Vilken slags klädsel barnet behöver beror framför allt på barnets ålder, rörelseförmåga och aktivitet. I barnets kroppsvärme finns fukt. Om denna värme inte kan ventileras ut, så blir barnets hud fuktig och svettig - vilket så småningom kommer att kyla ner kroppe. Så se till att hålla barnet torrt!

trends_ytterklader_overall_barn_didriksons_2.jpg

Att klä barnet efter "lager på lager"-principen gör att kroppen hålls torr och varm. Det är inte själva kläderna i sig som ger värme, utan istället den stillastående luften som finns mellan lagren:

  • Det inre skiktet håller kroppen torr. Här kan du använda ett superunderställ eller ett underställ i ylle för att suga upp och ventilera bort fukt.
  • Mellanskiktet håller kroppen varm, där materialet kan vara av exempelvis fleece. En dragkedje-fleecetröja kan reglera utsläpp av överskottsvärme om barnet blir för varmt.
  • Det yttre skiktet håller kvar värmen, skyddar mot väta och vind samt ventilerar ut överskottsvärmen. Ett rekommenderat ytterplagg för småbarn är en overall och för de lite äldre och aktivare barnen föreslås täckbyxor och -jacka.

trends_ytterklader_overall_barn_reima.jpg

Undvik bomull, som suger upp väta och därmed blir fuktigt och kyler ner kroppen. Komplettera klädseln med en värmande mössa, välisolerade och tillräckligt rymliga kängor/stövlar samt vindtäta vantar med foder i fleece eller ull.

Tänk på att välja ytterkläder som är lätta att få på och av, är tillräckligt rymliga samt har reflexer - så är ni redo för alla aktiviteter ute i höstvädret! :)

Informationen är hämtad från vårdguiden, 1177.se, läs gärna mer där!