Odla med barnen i vår

Nu när vårsolen gör sig påmind och klockan tickar sommartid så lockar trädgårdsarbete och påtande i rabatterna. I barn bor det ofta en nyfiken liten odlare och att se ett frö gro och växa till en planta med blommor eller något ätbart på kan vara riktigt spännande. Vi på Jollyroom har samlat våra bästa odlingstips för alla busfrön!

När barnen ska var trädgårdsmästare är det bra att välja fröer som är lätta att driva upp och som snabbt gror så att projektet inte blir för tålamodsprövande för den unga odlaren. Roligt är också om plantorna växer sig stora! Utmärkta fröer är solros, pumpa och ärtor av olika slag. Fröna till dessa plantor är dessutom ofarliga att äta.

Fyll små plast- eller terrakottakrukor med blomjord. Tryck till jorden lite och lägg 3 eller 4 frön i varje kruka. Täck med ca 1 centimeter jord. Vattna. Alternativ till kruka är att använda torvbriketter som är kul att lägga i blöt och se hur de sväller upp. Så ett frö i varje brikett och ställ dem tätt i en låda. Ställ sådden ljust och varmt. Håll jorden fuktig hela tiden i väntan på att fröna ska gro. Trä gärna en plastpåse över sådden i början, som håller kvar fukten. Gör små hål i påsen. Snart kommer en grodd att titta upp ur jorden och entusiasmen förhoppningsvis vara stor!

 

krasse.jpg

 

Låt barnen odla sin egen smörgåskrasse! Det går nästan inte att misslyckas så erfarenheten av första egna odlingen blir positiv och ger mersmak. Fröna gror snabbt och det syns skillnad från dag till dag.

Smörgåskrasse odlar du enklast på hushållspapper på ett fat. Det behövs ingen jord. Sprid ut fröna jämnt över papperet och vattna. I väntan på att fröna gror kan du täcka med en bit plastfolie med några små hål i för att hålla fukten. Fröna ska hållas konstant fuktiga. Odla gärna i omgångar så har ni alltid färsk och nyttig krasse att skörda.

 

jordgubbar.jpg

 

En annan favorit är jordgubbar vilka kan odlas både i trädgårdslandet och i kruka. Jordgubbar odlas bäst där det är lugnt, varmt och soligt. Använd helst mullrik och fuktig jord.  Glöm inte att vattna ordentligt. Låt jordgubbarna bli helt röda innan de plockas för den bästa smaken. Goda att ha i somriga efterrätter eller att äta precis som de är.

Men ingen skörd utan att plantorna sköts om. Ett alldeles eget kit med vattenkanna, spade och kratta gör pysslet i trädgården ännu roligare. Redskap och tillbehör till odlingen finns att hitta hos jollyroom.se