5 lättfixade midsommarlekar för våra småttingar!

Färskpotatis, svenska jordgubbar och skuttande runt en blommig stång – äntligen är det åter dags för svenskarnas favorithögtid! Att anordna aktiviteter och tävlingar där alla får flamsa lite tillsammans brukar vara väldigt roligt och uppskattat av gäster i alla åldrar, inte minst av våra små! Här har vi samlat 5 tips på lekar för barn som inte kräver så mycket förberedelser. Förhoppningsvis skiner solen så att de små kan busa utomhus, men i annat fall funkar de flesta lekarna även inomhus.

 

 1. Skattjakten ”Där ska den ju inte vara!”

Du behöver:

 • En skatt! (förslagsvis chokladpengar)

En skattjakt som vi tycker är himla rolig och där alla barn kan medverka oberoende av om de kan läsa än heter ”Där ska den ju inte vara”! Här hittar barnen nämligen fram till skatten med hjälp av ledtrådar i form av felplacerade saker. Om man exempelvis börjar i trädgården kan man placera ut en spade som ska ligga i sandlådan. I sandlådan har man sedan placerat ut ett verktyg som ska ligga i garaget. Och i garaget finns en stolsdyna som ska ligga på en stol på altanen, och så vidare. Till slut har småttingarna hittat fram till skatten (Och samtidigt lagt tillbaka alla saker där de hör hemma, vilket innebär mindre städning för föräldrarna😉)!

 

 1. Vattenballong-race

Du behöver:

 • Vattenballonger (Tänk ca två per barn. Vid lek inomhus funkar en stor potatis lika bra)
 • Skedar/Slevar

Dela upp barnen i två eller flera lag. Fyll vattenballongerna och ta fram skedar eller större slevar som passar vattenballongernas storlek. Markera ut en sträcka som barnen ska ta sig igenom balanserandes med vattenballongen på skeden/sleven. Om vattenballongen tappas och går sönder får barnet en ny ballong och måste börja om från början. När en person i laget tagit sig igenom banan utan att tappa ballongen lämnas skeden över till nästa person som då gör samma sak. De lag som tar sig igenom banan på kortast tid får poäng!  

 

 1. Nyfiken i en strut

Du behöver:

 • A3-papper
 • Tejp
 • Resårsnöre
 • Godis med papper på
   

Forma pappret till en strut med ett hål i toppen, så att det finns ett litet utrymme att se igenom. Fäst struten framför ansiktet med hjälp av ett snöre. Sprid ut karamellerna på gräsmattan som småttingarna ska leta efter. För att undvika krockrisk med varandra kan man låta ett barn i taget leta. När barnet hittat en karamell springer hen tillbaka till laget och ger struten till nästa person. De lag som hittar alla godisarna på kortast tid får poäng! (Under den här leken är det minst lika kul att stå vid sidan av och se på som att delta själv haha!)

 

 1. Tipspromenad i trädgården

Du behöver:

 • Papper
 • Pennor
   

Gör frågor med tre svarsalternativ 1, X, 2 ! Här får du anpassa frågorna lite efter vilken ålder barnen är, men exempel på frågor är:
 

 • ”Vad heter snögubben i filmen Frost?”
 • ”Vad heter babblarna?”
 • ”Hur gamla är ni barn i laget tillsammans?”
 • ”Vad heter den snälla björnen som blir stark av honung?”
 • ”Vad är det man skjuter iväg med slangbella i mobilspelet Angrybirds?”
 • ”Från vilken film kommer låten ”var nöjd med allt som livet ger”?”
 • ”Vilket djur är störst av..?”

 Laget får 1 poäng per rätt svar!

 

 1. Tunnelboll


Du behöver:

 • Boll

Dela upp barnen i två lag och be lagen bilda varsin kö. Varje barn ställer sig bredbent. Leken går sedan ut på att en boll skall rullas från den första personen i kön längst bak till den sista personen genom “tunneln”. När det sista barnet får bollen springer barnet fram och ställer sig först i kön, och rullar bollen återigen. När barnet som stod först från början kommit tillbaka till platsen längst fram är laget klart. Snabbast lag får poäng!

 

Lekar och tävlingar är roligt, men glöm inte att det allra viktigaste är att barnen har roligt tillsammans. Varje lag bör ha en vuxen lagledare som kan peppa på och se till att det hela tiden är kul och bra stämning. Om någonting går galet under leken, skratta med varandra och fokusera inte så mycket på vilket lag som tagit flest poäng! Skattjakten ”Där ska den ju inte vara!” är en bra lek att avsluta med. Göm en skatt per lag så att alla barn avslutar som vinnare!

 

Ha en härlig midsommar alla underbara!

Varma hälsningar,

Jollyroom.