bilstolsguiden_topp_small

 

Bakåtvänt är rättvänt!

Det kan ibland tyckas vara märkligt att lilla Sverige går en helt annan väg än vad resten av Europa gör vad gällande hur man placerar sin bilbarnstol i bilen. När vi till största delen placerar våra barn i stolar som är bakåtvänt så ser man hur större delen av Europa väljer att placera sina barn framåtvänt.

Men i detta fall har vi i Sverige rätt och Europa har fel, bakåtvänt är rättvänt!

Vi på Jollyroom tillsammans med våra vänner i branschen vill därför lyfta detta med att åka bakåtvänt än en gång för det är viktigt att alla vet varför vi fortsätter att upprepa orden, bakåtvänt är rättvänt!

bilstolsguide-stoltyp

Krock är bäst bakifrån

Även om det känns dumt att säga att det finns bättre sätt att krocka på så är det så att en krock som kommer mot ryggen är bättre än en krock som kommer framifrån. Den vanligaste typen av krocken idag är en frontalkrock vilket gör att alla passagerare som sitter i vanliga säten får all kraft framifrån. Som förare är det svårt att ändra på detta men för våra små passagerare går detta enkelt att lösa genom en bakåtvänd bilbarnstol.

Genom att sitta bakåtvänt så kommer kraften bakifrån och trycker därför jämnt över hela barnets baksida vilket gör att kroppen kan ta belastningen bättre när hela bakdelen av kroppen trycks mot stolens rygg. Skulle barnet sitta framåt så kommer nacken ta mycket stor belastning då huvudet på ett barn är mycket tyngre i jämförelse med resten av kroppen mot hur proportionerna är hos en vuxen.

 

Mjukt vs Hårt

I en perfekt värld borde alla sitta bakåtvänt men detta blir såklart svårt att genomföra. Det är inte bara för att barn är det finaste vi har som varför vi vill att just barn ska åka bakåtvänt utan för att barn är något av det mjukaste vi har också. En vuxen människa är färdigbyggd med hårdare nacke, hårdare skelett och en bättre fördelning på de olika kroppsdelarna.

Hos ett barn finns inte detta hårda skydd utan allt är mycket mjukare. Mjukare revben gör att viktiga organ lättare kan drabbas, mjukare skallben gör att huvudet kan ta mer skada och eftersom nacken bär ett stort huvud så blir även en större påfrestning för ett litet barn. Så det är för att våra barn är små och mjuka som vi måste skydda dem mer än oss vuxna.


 

Film säger mer än ord!

Trafiksyddet

Trafikskyddet berättar om vad som händer mellan ett framåtvänt barn och ett bakåtvänt barn. Tänkvärt och pedagogiskt.

NTF

NTF går igenom alla siffror som visar varför det är bättre att åka bakåtvänt än framåtvänt.

 

Folksam

Folksam går igenom punkt för punkt om varför bakåtvänt är rättvänt. Innehåller även intressanta krockfilmer som jämför de båda färdriktningarna.

 

plustest_label

Plus Test

Eftersom vi är en del av EU så måste vi följa gällande regelverk vilket idag är känt som ECE R44-04. En stol med denna märkningen är alltså fullt godkänd att sälja till svenska kunder. Problemet med detta testet är att det inte finns någon form av regelverk om hurvidare barnet ska sitta framåtvänt eller bakåtvänt. Det är därför som vi i Sverige har en helt frivillig märkning vid namnet Plus Test, där en plustestad stol uppfyller en rad krav som är långt över vad EU ställer med ett fokus på att lyfta fram säkra bakåtvända stolar. Plus Test ger dig som konsument åt dina barn rätt information om vilken vikt som stolen kan ta i bakåtvänt läge och tryggheten att stolen håller samma kvalité oavsett vart i bilen du monterar den.

Kombi-stolar?

Idag finns det många stolar vars bas tillåter att man både kan använda den bakvänt och framvänt. Även dessa stolar är godkända enligt EU och säljs i Sverige men får sällan ett Plus Test märke. Det finns också information om dessa stolar om när man kan vända dem framåt som är långt tidigare än 4 års ålder.

Viktigt är att tänka på att denna info oftast är en standard mot resten av Europa men här är det viktigt att vi tänker på våra barn. Många kombistolar är riktigt bra bakåtvänt och kan användas väldigt länge, därför är det viktigt att man bara tänker på en sak när man monterar en sådan stol (förutom att montera rätt) – Bakåtvänt är rättvänt! 


 

Våra partners på bakåtvänt!

axkid_logo_.jpg

 

 

37553_maxi_cosi_logo

 

 

BeSafe_logo - stor.jpg

 

Britax NY logo.jpg

 

 

 


bilstolstillbehor

isize

 

Produkten har lagts i kundvagnen
Produkterna har lagts till i varukorgen